Макколи - течното злато на Корея

Макколи - течното злато на Корея

Ако се интересувате от корейската кухня и култура, задължително трябва да опитате макколи. Това е питие с интересен вкус и богата история.

Напитката е направена от бяло оризово вино. Макколи се счита за най-старата напитка в Корея. Датира още от 10 век, когато властва династия Корио.

В продължение на години корейците свързвали макколи с възрастни хора или с населението от по-аграрните райони. В последствие обаче печели вниманието и на елита заради своите здравословни ползи.

Какво отличава макколи от останалите алкохоли? За начало напитката е направена от ферментирал ориз, пшеница и вода. Съдържа млечна киселина и някои добри бактерии, открити в киселото мляко.

Това означава, че подпомага храносмилането. Макколи също съдържа фибри, витамини и алкохолно съдържание само от 6 до 8%. За сравнение виното има алкохолно съдържание от 10 до 20%.

Ниското алкохолно съдържание на макколи, заедно с неговите ползи за здравето, го прави чудесна напитка.

Макколи има и леко остър вкус, който го превръща в добро допълнение към корейските ястия. Желателно е да се сервира след охлаждане. Преди консумация се разбърква, защото често част от напитката се утаява на дъното.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати