Е510 - приложение, консумация и странични ефекти

е510

Напоследък храненето и самата храна е заело такова място, което неизбежно я свързва с индустрията. Донякъде това може би е свързано с увеличението на населението и проблемите с неговото изхранване. Но така или иначе на пазара се появиха генномодифицирани продукти, нови храни с всякакви добавки в тях, храни със срок на годност месеци, а дори и години.

Прието е тези добавки да се означават с буквата Е и с цифри след тях. Съществуват над 1000 вида Е-та и едва ли човек знае какво се крие зад тях. Цифрите разделят добавките на няколко категории.

Най-общо те се делят на оцветители, консерванти, сгъстители, антиоксиданти, стабилизатори, набухватели и подобрители на вкуса. Вече почти не могат да се открият храни без хранителни добавки, въпреки че не всички от тях са безопасни за здравето на потребителите.

Те придават на хранителните продукти хубав вид и вкус, увеличават тяхната годност и спестяват пари на производителя. Добавките, на които след буквата Е стои първа цифра 5, са регулатори на киселинността на храните, оказващи влияние на процеса на печенето им.

Една често употребявана такава добавка е Е510 - амониев хлорид или нишадър. Този продукт не е от одобрените добавки към храната от Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма открити някакви токсични ефекти от употребата му в малки количества.

Е510 - приложение, консумация и странични ефекти

Той се използва в хранително-вкусовата промишленост с две основни цели - за подобряване цвета на брашната и за да подпомогне печенето на продуктите, за придаване на специфичен хрупкав вкус. Е510 придава на хлебните изделия, кексове и други печива бухналост и хубава хрупкава коричка.

По принцип няма данни за токсично действие на Е510 при здрави хора след консумация на храни, в които е вложен, но въпреки това към този продукт трябва да се подхожда внимателно в няколко случая. Той трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб и бъбреците, хора със стомашни проблеми.

При приемане в големи количества нишадърът може да предизвика ацидоза с гадене и болки в коремната област.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати