Нерги Бери
gotvach.bg»Статии»Плодове»Нерги Бери

Нерги Бери

Нерги Бери

Нерги Бери (Nergi Berry)представлява плод от вида Actinidia arguta, известен също като бебе киви. Някои го наричан и мини киви. Плодчетата са малки, зелени и вкусни. Tе изглеждат като грозде отвън. Отвътре приличат по-скоро на киви. И вкусът е нещо като смесица от двете.

История на Нерги Бери

Този плод е познат от хиляди години. Nergi berry (Actinidia arguta) е било диво растение дълго време, тъй като дървото ражда много меки плодове, които не могат да бъдат запазени и съхранени за дълго.

През 90-те години ботаници от Нова Зеландия решили да размножат растенията чрез хибридни кръстоски, за да подобрят цялостното им качество и устойчивост.

От този процес се раждат нови сортове. Те били толкова богати на вкус и хранителни качества, колкото и оригиналния плод, но имали по-добра устойчивост към климатичните промени. Сега Нерги Бери е част от това ново поколение сортове.

Те се получават чрез естествено опрашване и не са генетично модифицирани. Растението има мъжки и женски растителни форми. Плодовете се берат ръчно, един по един, някъде между 20 август и 10 септември в зависимост от годината и района на производство.

Едно растение ражда средно между 10 до 50 кг плодове.

Производство на Нерги Бери

Зелените плодове, известни още като плодове от бебе киви, се отглеждат в момента предимно в малки стопанства във Франция, Испания, Португалия, Италия и Украйна, но произхождат и се произвеждат основно в Азия. Те се събрат през август и септември, поради което есента е най-доброто време за закупуването им.

Те са като ягодите, защото трябва да ги купувате, когато са меки на допир. И като при повечето плодове можете да ядете и кората им.

Нерги Бери

Нерги Бери в кулинарията

Можете да ги измиете и да ги хапвате като лека закуска, или както ви харесва. Но те могат да се съхраняват най-много до три дни след закупуването им при стайна температура и една седмица, ако ги държите в хладилника. Можете също така да ги добавите към шейкове, плодови салати, печива и почти всяко ястие, в което обикновено добавяте плодове.

Ползи от Нерги Бери

Тези сочни топченца са с ниско съдържание на калории - 52 калории в около 10 броя плодове (всеки плод е с размерите на малка слива). Те са добър източник на фибри, витамин С и витамин Е. Съдържат плодова захар, на което се дължат и известните им енергизиращи свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати