Комунига

Комунига

Комунига

Комунигата /Melilotus L./ представлява двугодишно тревисто растение от семейство Бобови, което има високо, изправено стебло, достигащо височина 1 метър. Цветовете са жълти или бели. Те са събрани в няколко на брой гроздовидни съцветия, които се развиват по върховете на стеблото на билката или неговите странични разклонения. Плодът на растението е боб с жълто-зелени семена.

Комунигата може да се срещне и под наименованията едър звездел, жълто биче и медовен трилистиник. Расте по влажни и тревисти места, в много посеви като плевел и около пътищата като бурен. Среща се в цяла България, най-често до 1000 метра надморска височина.

Видове комунига

Жълта комунига /Melilotus officinalis/ - цъфти през месеците юни-септември. Цветовете й представляват удължени гроздовидни съцветия, сгушени в пазвата на горните листа на растението. Венчето е жълто, с пет листчета. Освен че се среща в цялата страна, жълтата комунига расте и в цяла Европа, без крайните северни части.

Стебло на Комунига

Бяла комунига /Melilotus albus/ - много сухо- и студоустойчиво растение, което има силно развита коренова система с множество грудки, които достигат 2 метра дълбочина. Цветовете на бялата комунига са дребни, бели и многобройни. Плодът представлява жълто-кафява шушулка, която има едно заострено към върха семе. Всяко едно растение има много голямо количество цветчета – около 1500 броя. Узрява през август месец. Също като жълтата комунига, бялата цъфти през юни-септември. Бялата комунига расте около влажни тревисти места като плевел в цяла Европа, Северна Африка и Азия.

Състав на комунигата

Жълтата комунига съдържа кумаринови глюкозиди, от които по време на хидролиза се получават приблизително 0.2% мелилотонин, 1% кумарин, различни смоли, дъбилни и слузни вещества, флавоноиди.

В състава на бялата комунига влизат почти същите съединения – кумаринови глюкозиди, смолисти, слузни и дъбилни вещества, минерални соли, сапонини, сурови мазнини.

Събиране и съхранение на комунига

Комунигата се събира в периода от май до август месец. Използваемите части на билката са връхните стебла с цветовете и листата. Необходимо е да се отрежат цъфналите връхни части на стеблото, които са дълги 15-20 см. Навързват се на снопчета и се сушат на сенчесто, но проветриво място. Изсушената билка има много приятен аромат на кумарин, които се оприличава на миризмата на сушено сено. Вкусът е слузест, леко соленикаво-горчив.

Ползи от комунигата

Бялата комунига е много ценно медоносно растение. Добивът на мед от един декар комунига варира от 30 до 80 кг. Тя дава много голямо количество нектар. Медът от бялата комунига има отличен вкус, а освен това е изключително полезен за здравето. Освен като медоносно растение, бялата комунига представлява и ценен фураж за селскостопанските животни. Използва се като прясна, така и изсушена.

Сушена Комунига

Както бялата, така и жълтата комунига носят редица здравословни ползи. Чрез изследвания е установено, че кумарините, които се съдържат в комунигата потискат действието на централната нервна система, имат силно наркотично и противогърчово действие. Опити проведени върху плъхове показват, че кумарините подобряват условнорефлекторната дейност при изкуствено предизвикана енцефалопатия. Вътрешно приложен екстракт от жълта комунига подобрява дейността на черния дроб при опитни животни. Извлекът от жълта комунига понижава кръвното налягане.

При експериментално предизвикан възпалителен оток и артрит е установено, че извлеченият кумарин от жълта комунига има силно изразено противовъзпалително действие.

Стръковете на комунигата се използват за лечение на разширени вени, исхемична болест на сърцето и други патологични състояния, които са свързани с проблеми в кръвообращението и оток на лимфа. Кумаринът и троксерутинът в билката имат силно изразено защитно действие по отношение на лигавиците на съдовите стени. Те уплътняват капилярите и подобряват способността за движение на кръвта чрез повишение на пластичността на еритроцитите. Освен това тези вещества имат и много добро антитромботично действие.

Кумаринът има почистващ ефект върху съдовете, по отношение на свободните кислородни радикали, които са главен виновник за увреждането на стената на съдовете. Точно този ефект предотвратява възпалението на стената и появата на уплътняване и фиброза.

Бялата комунига носи редица ползи за здравето. Тя има много добро нервоуспокоително и сънотворно действие, действа болкоуспокояващо и противогърчово. Полезна е при жени в климактериум, при болезнена менструация, при чревни проблеми и циреи, различни възпалителни процеси, отоци от ухапвания на насекоми, при задух, хемороиди. Бялата комунига се ползва за увеличаване на млякото при кърмещите жени.

Народна медицина с комунига

Жълтата комунига намира широко приложение в българската народна медицина. Най-често се използва като противоболково и успокояващо средство при безсъние и повишена възбудимост. Както бялата, така и жълтата комунига се използват за външно приложение при циреи и гнойни рани. Комунигата е полезна при възпаление на средното ухо и течение от ушите. За целта се запарват пари от билката.

Комунига - връх

При ревматични отоци на ставите се прилагат местни бани със запарка от комунига. Вътрешно приложената комунига е полезна при възпалителни процеси в горните дихателни пътища, при метеоризъм и високо кръвно налягане. В народната медицина комунигата намира много широко приложение при главоболие. За тази цел се използват цветовете и листата й, които се накисват в ракия или спирт и след като престоят така около 10-15 дни се прецеждат. Този извлек се употребява външно, като с него се мокри памук и се налага върху главата.

За вътрешно приложение е необходимо да се направи запарка. В 400 мл вряща вода се слага 1 с.л. от билката и се кисне за половин час. Получената запарка се прецежда и се приема 3 пъти на ден преди ядене.

При възпалителни процеси на лигавицата на устата се използва чай, който е съставен от равни части цветове от лайка, корени от ружа, наземната част на комунигата, цветове от слез и три части ленено семе. Една супена лъжица от тази смес се залива с чаша вряла вода и се запарва за 15 минути. Сместа се прецежда през марля и още докато е топла с нея се жабуркат гърлото и устата.

Вреди от комунигата

Продължителният прием на комунига може да предизвика нежелани и сериозни странични ефекти – гадене, сънливост, главоболие и повръщане. При нарушение на технологията на съхранение и сушене на билката могат да настъпят много тежки отравяния. Това се обяснява с процеса на загниване на комунигата, по време на който се образува дикумарин – вещество, което възпрепятства образуването на протромбин и други фактори на кръвосъсирването. В резултат от това могат да настъпят много тежки кръвоизливи.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати