Седефче

Седефче

Седефчето /Ruta graveolens/ представлява многогодишно тревисто растение, с характерна неприятна миризма. Достига височина от 50 до 80 см и спада към семейство Седефчеви. За негова родина се считат земите край Средиземно море. Отглежда се в Азия и Европа, а в нашата страна предимно е разпространено в Средните Родопи, Югоизточна и Североизточна Европа. Седефчето може да се срещне под наименованието Мързелив сънчец.

Лечебните качества на седефчето са познати още от произведенията на Овидий, Плиний Стари и Диоскурид. От дълбока древност до наши дни народите в Европа са считали седефчето за безценно средство при лечение на болни очи. Хората са вярвали, че там където расте седефчето, няма насекоми и змии.

Седефчето вирее по каменисти, сухи и скалисти места, скътано в храсталаци. Като градинско растение се среща много често.

Състав на седефчето

В състава на седефчето влизат ритин, каприлова, кипринова и хептанова киселина. Богато е на витамин К и витамин Р, горчиви вещества, танини, фурокумарини и други. Седефчето съдържа до 0.70% етерично масло, смоли и флавоноиди.

Сушено седефче

Събиране и съхранение на седефче

За лечебни цели се използва надземната част на растението и по-специално листата. Те се берат преди цъфтежа, защото тогава ароматът им е най-приятен. Стръковете се отрязват едновременно с листата, на височина 30 см от върха надолу.

Пазете отрязаните стръкове от намачкване, запарване или притискане. Не берете стръкове без листа или с прецъфтели цветове. Изсушените листа има сиво-зелен цвят, като много често се смилат на прах и се ползват за чайове.

Ползи от седефчето

Седефчето има много добре изразено противоглистно, газогонно, антиспазмолитично, нервоуспокоително и стимулиращо действие. Подсилва стомаха и намира приложение при най-различни заболявания и болестни състояния.

Седефчето е полезно за кръвоносната система, защото подсилва капилярните стени и засилва периферното кръвообращение. Помага при остро главоболие, епилепсия, припадъци, конвулсии, тревожност, световъртеж, нервност и други състояния на нервната система.

Поляна със седефче

Седефчето е ценен лек при заболявания на сърдечно-съдовата система – понижава високо кръвно налягане и помага при атеросклероза. Прави зрението много по-остро и ясно. Седефчето се прилага при някои неприятни женски състояния – маточни кръвоизливи, болезнена менструация, сърцебиене по време на менопауза. Седефчето предизвиква менструация.

По отношение на храносмилателната система, седефчето облекчава симптомите на колики, газове, подуване, стомашни крампи и разнообразни стомашни проблеми. Седефчето подобрява апетита.

Билката облекчава симптомите на подагра, ревматични болки, глисти, гадене, треска. Помага при кашлица, затруднено дишане и круп – вирусна инфекция на дихателните пътища, която най-често засяга децата.

В малки количества, седефче се използва за елиминиране на отровите от ухапвания на змии, паяци и скорпиони. Билката се използва за външно приложение при ставни болки, подагра, ишиас, ревматизъм, брадавици.

Чай от седефче

Народна медицина със седефче

В българската народна медицина седефче се използва като много добро седативно и сънотворно средство. За тази цел накиснете надземната част на свежото растение в студена вода и оставете да престои 12 часа. Пийте по една чаена чашка преди лягане.

Седефчето се използва при възпалителни и язвени заболявания на стомаха и червата, при глисти. Счукайте 1 г от растението и ги смесете с 400 мл студена вода. Оставете така за 8 часа, след което изпийте получения извлек в рамките на деня.

Вреди от седефчето

Не бива да приемате седефчето в големи дози, защото може да причини сериозно отравяне. Седефчето може да предизвика повръщане и световъртеж. Не се препоръчва при прием с храна, бременни трябва да го избягват. Сокът от прясно седефче дразни кожата и може да стане причина за пришки или дерматит при по-чувствителните хора.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати