Хидрастис
Goldenseal
gotvach.bg»Статии»Билки»Хидрастис

Хидрастис

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Корени хидрастис
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Хидрастис представлява древно многогодишно растение, което произхожда от гористите местности на Канада и САЩ. За голяма част от американците хидрастисът е първото растение, което си представят, когато стане въпрос за билки.

В наши дни хидрастис е третото по обем на продажби растение. Събира се предимно от естествените местонаходища, но през последните години това се извършва изключително внимателно, защото съществува риск от изчезване на ценното растение.

История на хидрастис

Хидрастис отдавна се използва като лекарство от американските индианци. Чероките и други племена са го смесвали с мечешка мас и са го употребявали като средство срещу насекоми. Те го използвали и за лечение на рани, възпаления, болки в ухото, язви, стомашни и чернодробни заболявания.

В Европа хидрастис е въведен през 1760 година. През 19 век билката се превръща в любима на мнозина лекари. В началото на 20 век хидрастисът става ключова съставка на популярното лекарство, наречено Златно медицинско откритие. В наши дни популярността на това растение е застрашена, поради изчезването му като вид в природата.

Състав на хидрастис

Хидрастис е богат на алкалоидите канадин, берберин и хидрастин. В състава му влизат етерично масло, захари, албумин и лигнин.

Избор и съхранение на хидрастис

Хидрастис

В повечето щати събирането на хидрастис от естествената му среда е забранено. Растението може да се култивира в нашата страна, но при условие, че се подберат подходящи за целта условия.

Средновисоки планински ливади и селскостопански площи в покрайнините на широколистните гори в Родопите и Стара планина са подходящи. Необходимо е местностите да са с влажни, но добре отцедливи почви. Продукти с хидрастис могат да се закупят от различни специализирани магазини.

Ползи от хидрастис

Хидрастис е естествен мощен антибиотик, който директно преминава в кръвоносната система и отстранява инфекциите. Той подпомага възстановяването на черния дроб и помага още при първите симптоми на грип и настинка.

Външно хидрастис се използва за лечение на акне, промивки на очите, херпес, екзема, кожни проблеми и гнойни възпаления. С лечебни цели се използват предимно корените на растението. Те се използват при различни проблеми и състояния.

Хидрастис е отлично антибактериално средство, разрушава различни бактерии и вируси. Поради тази причина е изключително ефективен при вирусни и бактериални заболявания.

По отношение на кръвоносната система, билката подсилва стените на кръвоносните съдове и лекува хемороиди. Контролира обилна менструация и следродилно кървене, както и различни менструални смущения.

Стомашни проблеми

Хидрастис оказва благоприятно влияние и върху храносмилателната система. Той се прилага при хронично възпаление на дебелото и правото черво, колит, диспепсия, запек, гастрит, пептични язви и загуба на апетит. Намалява гастритно възпаление, увеличава храносмилателната секреция.

Хидрастис стимулира бъбреците, помага при инфекции на пикочните пътища, подсилва имунната система. По отношение на дихателната система се използва при възпаления на белите дробове, инфекции.

Билката стимулира активността на панкреаса, подпомага работата на далака, лимфната система и дебелото черво.

Хидрастис е ефективен при нощно изпотяване, алкохолизъм, повръщане и чернодробни заболявания. Облекчава ревматични и мускулни болки.

Използва се и като вода за уста с много добро антисептично действие при възпаление на гърлото, тонзилит, възпаление на венците. Използва се и за вагинални промивки при възпаление на яйчниците и бяло течение.

Вреди от хидрастис

Не се препоръчва продължителен прием на хидрастис и големи дози от билката. Хората от третата възраст и децата трябва да приемат малки дози.

Забранена е употребата му при бременност. Приемът на суров хидрастис може да доведе до възпаление на лигавиците и поява на язви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати