gotvach.bg»Статии»Билки»Орлови нокти (Лоницера)

Орлови нокти (Лоницера)

Лоницера

Орлови нокти или Лоницера /Lonicera/ е род покритосеменни растения от семейство Бъзови /Caprifoliaceae/. Включва около 180 вида изправени или увивни храсти. Повечето сортове най-често се отглеждат за жив плет, но има и видове, които могат да се садят като почвопокривни или като единични храсти.

Листата на орловите нокти са срещуположни, прости, овални, дълги от 1 до 10 см, повечето от тях са широколистни, а някои от тях са вечнозелени. Много от видовете са сладко ухаещи, с двустранно симетрични цветове, обагрени в розово, бяло, жълто и др. Някои от видовете са със силно влакнести стъбла.

Плодът представлява червена, синя или черна сферична или продълговата ягодка, съдържаща няколко семки. При повечето видове плодовете са отровни. Lonicera caerulea е един от малкото видове, чиито плодовете са годни за консумация и се отглеждат за домашна употреба и търговия.

Повечето плодове на орлови нокти са привлекателни за птиците, което е довело до бързото разпространяване на някои видове извън родните граници.

Орловите нокти се размножават чрез семена, резници и деление на храстите. Някои от видовете се използват като декоративни растения, заради пищния си цъфтеж и екзотичната листна маса.

История на орлови нокти

Още преди 3000 години китайският народ открива полезните свойства на орловите нокти. Трактатът по фитотерапия Шън нун бън цао дзин определя растението като висша и ценна билка.

В Материя медика китайският лекар Ли Шъджън отбелязва, че цветовете от орлов нокът противодействат на всички отрови, затова могат да лекуват отравяния, разсейват застоя на кръв и активизират енергията на кръвта. Ако често се пие на запарка, билката може да удължи живота на човек.

Видове орлови нокти

Lonicera periclymenum представлява увивен листопаден храст, достигащ на височина до 5 м. Листата на растението са яйцевидни, тъмнозелени отгоре и сиви отдолу. Цветовете са едри, ароматни, с жълтеникавобяло отвътре и червено, окосмено отвън венче. Цъфти от юни до септември, дори и по-късно. Използва се като декоративно растение.

Lonicera japonica или японски орлов нокът представлява бързорастящ и вечнозелен увивен храст, със срещуположно наредени, целокрайни, елиптични листа. Листата са тъмнозелени отгоре и белезникави отдолу. Цветовете са едри и ароматни. Плодът е сочна червена ягода с няколко семена. Произхожда от Източна Азия. Широко разпространена и отглеждана и у нас в паркове и градини. Напълно зимоустойчиво растение.

Орлови нокти

Lonicera caprifolium също е вид покритосеменни растения от род Орлови нокти на семейство Бъзови. Разпространен е в естествени условия в Средна и Южна Европа, Мала Азия и района на Кавказ, но се използва и като декоративно растение.

Този вид достига височина до 5 м. Листата са елиптични, тъмнозелени от горната си страна и сивосинкави отдолу. През юни-юли цъфти с едри и ароматни цветове, от бели до червени на цвят. Плодовете представляват оранжевочервени ягоди, които узряват през август.

Lonicera tatarica е вид покритосеменни растения от род Орлови нокти на семейство Бъзови. Lonicera tatarica представлява изправен храст, висок до 4 м, с продълговато яйцевидни, в основата леко сърцевидни, синкавозелени, а отдолу сивозелени листа. Цветовете варират от бели до тъмночервени, появяващи се през май-юни. Плодовете узряват през юли и август. Изглеждат като яркочервени ягодки.

Lonicera tatarica произхожда от континенталните части на Източна Европа и Южен Сибир. В България се отглежда като парково растение, което проявява висока сухоустойчивост и студоустойчивост. Понася добре подстригването. Използва се за групови засаждания и живи плетове, за укрепване на брегове на слънчеви изложения.

Lonicera caerulea или ядлив орлов нокът представлява листопаден храст и е по-различен представител на орловите нокти. Произхожда от Източен Сибир и се отличава със своята студоустойчивост - издържа под -40 градуса. Има кръгла, силно разклонена корона. Листата са овално елиптични, матово зелени, достигат до 5 см дължина. Цветчетата са многобройни, жълтеникави, камбанковидни, разположени в пазвите на листата.

Цъфти през април-май. Узрява през юни-юли - плодовете са сочни продълговати ягоди, покрити със син налеп. Те са вкусни, сладко-кисели, имат лечебни свойства. Видът Lonicera cаerulea се среща и по нашите високи планини. В Сибир тази лоницера е позната и използвана като вкусно плодно растение от много отдавна. В Европа започва да се отглежда сравнително отскоро с тази цел.

Отглеждане на орлови нокти

Като цяло орлови нокти изискват богата почва, която се тори рано на пролет. В края на цъфтежа е добре храстчето да се окастри, за по–оформен вид. Растението се размножава чрез отводи или чрез зелени резници, заложени в сандъче през лятото.

Орловите нокти се разсаждат през пролетта или есента. Като растенията се разполагат на разстояние от 1.5 до 4.5 м едно от друго, в зависимост очакваните размери на зрялото храстче. Изкопаната дупка трябва да е дълбока, колкото кореновата топка и 2-3 пъти по-широка.

Орловите нокти са подходящи за озеленяване на огради, асми, беседки. Ако не се контролира, растението може да завземе градината като плевел. Някои от по–агресивните видове е добре да се подрязват по–често. Плодчетата на храста бързо узряват и лесно могат да бъдат пренесени от птици, след което бързо се захващат. Ето защо трябва да се обират, докато са неузрели.

Чай от орлови нокти

Ползи от орлови нокти

Японският орлов нокът /L. japonica/ притежава и изключителни лечебни свойства. Неговият цвят има висока лекарствена стойност и е известен в китайската медицина. Има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства, използва се за премахване на токсините и против антракс, треска, грип, язви, кашлица и възпалено гърло.

Ароматът на цветовете се използва при ароматерапии поради доказаното благотворно влияние за намаляване на стреса. Билката се употребява като лекарство, чай, храна, напитка, козметичен продукт. Може да се приема често за предпазване от вируси и вредни бактерии.

В китайската медицина се употребяват цветовете, листата и стъблото на орлови нокти /L. japonica/. От тях се приготвят лечебни средства, които лекуват проблеми със ставите, дизентерия, кожни заболявания, настинки, бронхити и др. От него се правят настойки, сиропи, пие се под формата на чай или капсули.

Научно доказано е, че този вид предпазва и лекува грип, пневмония, тумори, регулира кръвната захар, понижава телесната температура, опазва черния дроб, помага за отслабване. Лекува хроничен колит, остър нефрит, мастопатия, болести на горните дихателни пътища, болни сливици.

Японският вид на орлови нокти притежава сладък вкус и студена енергия. Прониква в меридианите на белите дробове и стомаха. Приемано вътрешно стъблото на орловия нокът е ефикасен лек при паротит, хепатит и артрити. Освен вътрешно може да се прилага и външно за промивки на кожата при инфекции, рани и възпаления.

Орлови нокти често с комбинира с други билки. Например заедно с Форзицията се използва за лечението на редица респираторни заболявания, а когато се комбинира с маточина облекчава симптомите на грипа. Орловите нокти се прилагат в комбинация с хризантеми за лечението на висока температура и вирусни заболявания. Съчетанието с мента се прилага за промивки на обриви.

Чаят от орлов нокът действа отхрачващо и когато се съчетае с иглика и плодове на черница облекчава кашлицата и симптомите на астма. Цветовете на орловия нокът помагат на организма да се пречисти от токсините, а при диария се ядат запържени. Стъблата на орловия нокът понякога се използват като допълнение към лечението с акупунктура.

Народна медицина с орлови нокти

Според китайската народна медицина орлови нокти имат охлаждащ ефект върху организма. Вярва се, че огън в тялото е причина за болестите и приемането на тази билка охлажда тялото и потушава симптомите. Различните части на японския орлов нокът притежават редица лечебни свойства, което прави тази билка отлично диуретично, противовъзпалително, антибактериално и противовъзпалително средство. Доказано е, че понижава и кръвното налягане.

Чай от орлов нокът с мента може да се приготви, като цветовете на орлови нокти (30 г) се варят 15 минути в 500 мл вода заедно с пресен корен от тръстика (60г). След това се добавя мента (10 г) и отварата се вари още 3 мин. Прецежда се и се подслажда. Този чай пречиства кръвта, утолява жаждата, облекчава настинката, понижава високата температура.

Чаят от орлови нокти и хризантеми утолява жаждата в летните жеги и премахва главоболие, предизвикано от настинка. Отварата се приготвя, като 10 гр. цветове от орлов нокът и 10 гр. хризантеми се запарят в гореща вода. Течността се прецежда и се подслажда със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес