Витамин К

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Зелена Салата

Витамин К носи още името филохинон и антихеморагичен витамин. Среща се в два витамера – К1 и К2. Витамин К1 се синтезира и от чревните микроорганизми. Витамин К участва в процеса на кръвосъсирването. По-точно, при наличие на витамин К се образуват белтъците протромбин и проконвертин, които играят основна роля при спиране на кръвотечението. Витамин Е неутрализира действието на витамин К, затова не трябва да бъде приеман от хора, лекуващи се от болести на кръвосъсирването.

В растенията витамин К се намира под формата на филоквинон, а в продуктите от животински произход като менаквинон. Витамин К2 влиза в група вещества, определяни като витамин К. Срещат се и под общото наименование менаквинони. Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който нормално се синтезира в храносмилателния тракт от бактерия, която е част от естествената микрофлора на червата.

Функции на Витамин К

Основната функция на този мастноразтворим витамин е продукцията на протромбин, който участва в кръвосъсирването и спомага за предотвратяването на вътрешни кръвоизливи. Менадионът се използва и при по-силно менструално течение. Ако се наблюдава често кръвотечение от носа или кръвотечението при повърхностни рани е твърде продължително се прилага витамин К.

Хора, които приемат орални антикоагуланти, защото са получили сърдечна криза, удар или тромбове в краката, е препоръчително да приемат сравнително постоянно дневно количество витамин К. Витамин К трябва да се приема от хората, занимаващи се упорито с фитнес и бодибилдинг, които приемат стероиди. Те претоварват черния си дроб е полезно да приемат и витамин К, който пази дроба и спомага за нормалното му функциониране.

Карфиол

Мендионът има, макар и нищожна, роля при трансформацията на глюкоза в гликоген. Човешкият организъм се нуждае от малки количества витамин К и дефицит се наблюдава рядко. Интестиналната флора има свойствата да го произвежда, а тя бива стимулирана от кисело мляко и йогурта.

Само една супена лъжица кисело мляко на ден гарантира нормалните стойности на веществото. При редките случаи на недостиг се появява колит. Врагове на витамин К са аспиринът и радиацията, както и термичната обработка на храните. В естествените си форми витамин К не е токсичен, но свръхприемът на синтетичния му вариант Менадион не е препоръчителна.

Препоръчвани дневни дози Витамин К

Мъже - 79 микрограма

Жени - 59 микрограма

Безопасна горна граница: 30 000 микрограма

Ползи от Витамин К

Бял Дроб

Най-важната функция на витамин К е, че той помага при съсирването на кръвта. Това става чрез сложна химическа реакция, която превръща протромбина в кръвта на тромбин. Резултатът от тази реакция е образуването на кръвен съсирек, който не позволява кръвоизлив. Поради тази причина хората, които са на разредители (антикоагуланти) са инструктирани да се ограничават в своя прием на витамин К.

Витамин К е от съществено значение за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи. Той спомага в посока на намаляване на прекомерния менструален поток при жените. Този витамин е важен за нормалното функциониране на черния дроб. Той е също участват в дейности на тъканите произвеждащи енергия, в частност тези на нервната система.

Витамин К помага на организма да абсорбира полезния минерал калций. Скорошни проучвания показват, че витамин К може да помогне за предотвратяване или лечение на остеопороза и на загубата на костна плътност. Ако имате фамилна анамнеза за остеопороза, важно е да бъдете сигурни, че запазвате здрави нива на витамин К.

Скорошни проучвания показват, че витамин К също има превантивни и ползи за лечението на рак. Няколко проучвания с хора са показали, че витамин К може да има противоракови ефекти. Витамин К също така да предотвратява уплътняването на артериите, което помага в превенцията на болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Витамин К2 е по-ефективен от витамин К1 по отношение на изграждането на костите. При него за разлика от витамин К1 се наблюдава и ефект да намалява вредния холестерол и да подтиска развитието на атеросклероза. Витамин К2 може да предпази от фрактури и поддържа плътността на лумбалните кости при остеопороза. Витамин К2, комбиниран с витамин D и калций се изписват при терапията и превенцията на остеопороза.

Майорана

Източници на Витамин К

Витамин К се формира от чревни бактерии, но допълнително витамин К се осигурява чрез храната. Витамин К може да си набавим от рибено масло, черен дроб, яйца, прясно мляко, кисело мляко, сини сливи, соя, тиква, домати, ягоди, моркови. Витамин К се намира най –много в листата на дивия кестен.

Най-често се среща в зелено листните зеленчуци, като спанак, коприва, карфиол, люцерна, зелено цвекло, грах, магданоз, лук, бамя, маруля, броколи, брюкселско зеле, зеле, морски водорасли, спанак, зелена ряпа, аспержи, глухарче, цикория. Значителни дози на витамин К се срещат и в сушени подправки като босилек, люспи от целина, кориандър, майорана, риган, магданоз, мащерка.

Дефицит от Витамин К

Недостиг на витамин К се среща рядко при хората, но е често явление при новородените и при хора с чревни проблеми и такива приемащи дълго антибиотици. Хиповитаминоза К протича със забавено кръвосъсирване при нараняване и по-лесно образуване на подкожни и вътрешни кръвоизливи в резултат на нараняване. Най-честите заболявания при недостиг на Витамин К са колит, бавно съсирване на кръвта, кръвоизливи.

Предозиране на витамин К

Не бива да се прекалява с приема на витамин К. Предозирането му може да бъде опасно и дори животозастрашаващо. Не е хубаво да се съчетава с витамин Е, защото комбинацията от двата витамина може да причини кръвоизлив. Трябва да се избягва и приемът му при лечение, насочено към разреждането на кръвта, защото ефектът му е точно обратен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
дени
дени
08.03.2014 00:21
При калциране на аортата на сърцето дали ще помогне вит К
2
2
Людмила Стоева
Людмила Стоева
11.07.2012 01:19
Супер витамин е К2-то. Ето и повече инфо
12
1