Ликопен

AdminAdmin
Администратор
95442k
Доматите съдържат най-много ликопен

Ликопенът е член на семейството на каротеноидите и е естествен пигмент, отговорен за наситения червен цвят на някои видове плодове и най-вече на доматите. Сам по себе си ликопенът представлява активна съставка, чиято молекула е така изградена, че може да се свърже с пероксилни радикали, които биха могли да повредят клетъчните ДНК.

За разлика от останалите каротеноиди, ликопенът не е с провитамин А действие, т.е. не се превръща във витамин А. Следователно благоприятното му въздействие върху здравето се дължи главно на действието му като мощен антиоксидант. В действителност, лабораторни експерименти показват, че ликопенът е по-ефективен антиоксидант от другите каротеноиди, включително и бета-каротина. Главната причина за прием на ликопен е неговата силна антиоксидантна активност. Смята се, че неговата червена молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислород, в сравнение с витамин Е.

Функции на ликопена

Ликопенът е особено ефективен при потискане на свободен радикал, наречен долен кислород. Долният кислород е силно реактивна форма, която свободният радикал оформя по време на нормалните метаболитни процеси, който реагира с мастни киселини, които са основни съставки на клетъчните мембрани. Поради факта, че ликопенът се съдържа в клетъчните мембрани, той играе важна роля в превенцията на оксидативното повреждане на мембранните липиди, като по този начин влияе на дебелината и силата на мембраните. Поддържането на целостта на клетъчните мембрани е ключов фактор в превенцията на различни болести.

Динята е богата на ликопен

В допълнение към своята антиоксидантна активност, ликопенът би могъл да потиска и растежа на тумори. Един от начините, чрез които ликопенът може да ограничава растежа на тумор е чрез стимулиране на клетките към клетъчна комуникация.

Изследователите вярват, че недостатъчната комуникацията между клетките е една от причините за растежа на анормални клетки, състояние, което води до развитие на раковите тумори.

Ликопенът също така играе важна роля в превенцията на сърдечни заболявания чрез намаляване на щетите, които свободните радикали нанасят на холестерола.

Приемайки ликопен, може да успокоите острата болка от хронични възпаления - ревматизъм, болки в корема, проблеми с щитовидната жлеза и т.н.

Последните изследвания показват, че ликопенът може да повиши и концентрацията на сперматозоидите при безплодни мъже.

Антиоксидантът влияе положително върху мозъчната дейност и нервната система, предпазвайки ни от различни заболявания, свързани с тях. Редовната консумация на ликопен подобрява концентрацията и паметта и намалява риска от болестта на Алцхаймер.

Ако сте предразположени към депресивни състояния или сте изложени на голямо напрежение и силен стрес, хапвайте повече продукти, съдържащи ликопен. Елементът бори стреса, успокоява нервите и помага за по-бързото успокояване. Ликопенът не позволява на депресията да ви завладее, а ако вече го е направила, той ще ви извади бързо от това нездравословно състояние.

Ликопен се намира и в доматения сос
Снимка: Н.Акифова

Хапвайте повече домати, ако искате да свалите няколко излишни килограма. Ликопенът насърчава свалянето на излишно тегло. Тридневна диета с домати, по време на която не хапвате нищо друго, може да ви отърве от 3-4 кг.

Важно е да се приема ликопен и за подобряване здравето на костите. Както знаем, жените са по-предразположени към остеопороза заради по-малкото костна тъкан, която имат в сравнение с мъжете. Ликопенът може да намали значително риска от развиване на заболяването в по-напреднала възраст.

Ликопенът има способността да се преобразува във витамин А, заради което съдейства за забавяне процеса на стареене. Освен че витамин А поддържа кожата млада, ликопенът премахва вредните токсини от тялото и всичко това оказва положително влияние и върху външния вид. Той насърчава производството на колаген, което забавя появата на бръчки.

Антиоксидантът придава мекота на кожата. Действа успокояващо на раздразнения и намалява зачервяванията. Може да го откриете в различни кремове за лице и тяло.

Полезните свойства на ликопена влияят положително и върху косата. Насърчават растежа ѝ, правят я по-здрава и еластична. Освен за естетическия вид на косата, ликопенът има положително въздействие при кожни проблеми на скалпа. Бори проблема с косопада и забавя оплешивяването при мъжете.

Кайсиите са източник на ликопен

Дефицит и предозиране с ликопен

Недостатъчният прием на ликопен и на други каротеноиди в продължение на дълъг период може да стане причина за развитието на редица хронични болести, включително сърдечни заболявания и различни ракови заболявания. Проучванията показват, че диети с ниско съдържание на каротеноиди могат да повишат чувствителността на организма към свободните радикали.

Прекомерната консумация на ликопен от своя страна може да предизвика наситен портокалов цвят на кожата - безобидно състояние, наречено ликопенодермия. Някои изследвания показват, че при определени обстоятелства, ликопенът и други каротеноиди могат да се оксидират и в последствие да се държат като свободни радикали и да предизвикват клетъчни щети. Цигареният дим, например, може да предизвика ликопена да се оксидира.

Прекаляването с ликопен може да доведе и до по-сериозни и неприятни реакции като сърбеж, подпухнал вид на кожата, обриви, храносмилателни и дихателни проблеми.

Няма да подминем и страничните ефекти, които може да получите вследствие на консумирането на ликопен. По-често те се случват, ако го приемате под формата на хранителна добавка, а не чрез естествени източници. Това са гадене, повръщане, диария, газове. Случаите, в които се наблюдават са изключително редки.

Ликопенът е вещество, което разтваря мазнини и като такова изисква наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно, съдържанието на ликопен в организма може да бъде нарушено от диета, която е изключително бедна на мазнини или от заболяване, което причинява намаляване способността за усвояване на хранителните мазнини като ензимен дефицит на панкреаса, болест на Крон, кистична фиброза, хирургично отстраняване на части от стомаха, болест на жлъчния мехур или чернодробно заболяване.

Лекарствата за понижаване на холестерола водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите, включително и ликопена. Някои храни като маргарин, обогатен със синтетични растителни стероли или заместители на мазнини, които се използват при производството на различни снаксове, могат да намалят абсорбацията на каротеноидите.

Свойства на ликопена

Папая и сок от папая

Ликопенът играе важна роля в превенцията или лечението на рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, катаракта, рак на шийката на матката, на белия дроб, на панкреаса, на простатата, на кожата, на стомаха и др. Ликопенът и другите каротеноиди са жизнено необходими за нормалния растеж на клетките, както и за тяхната специализация по отношение на извършване на различните дейности в организма. Ликопенът има много висока концентрация в простатната жлеза и има доказателства, че намалява риска от рак на простатата при мъже, които редовно консумират храни, богати на ликопен. Някои изследователи смятат, че ликопенът намалява риска от тумори в храносмилателния тракт.

Източници на ликопен

Ликопенът се съдържа в домати, гуава, кайсии, диня, папая и розов грейпфрут. Съдържанието на ликопен в доматените продукти се увеличава, когато тези храни са обработени при висока температура или сготвени с олио. Ликопенът още се среща в сушените босилек и магданоз, сливите, боба, пилешките черни дробчета, морковите, шипката, червеното зеле, аспержите и есенните маслини.

В доматеното пюре се съдържа най-много ликопен - 150 мг. В динята има 41 мг ликопен, в кетчупа - до 13 мг, в розовия грейпрфрут - 3 мг, в пресните домати до 4 мг.

Като хранителна добавка, е хубаво ликопенът да се приема след консултация с лекар, който да установи, че страдате от недостиг на веществото. Препоръчителния прием на добавката се определя според възрастта като долната градина е 12 години. Приемът зависи от индивидуалното състояние на пациента, ето защо консултацията с лекар е задължителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest