Ликопен

Домати

Ликопенът е член на семейството на каротеноидите и е естествен пигмент, отговорен за наситения червен цвят на някои видове плодове и най-вече на доматите. Сам по себе си ликопенът представлява активна съставка, чиято молекула е така изградена, че може да се свърже с пероксилни радикали, които биха могли да повредят клетъчните ДНК.

За разлика от останалите каротеноиди, ликопенът не е с провитамин А действие, т.е. не се превръща във витамин А. Следователно благоприятното му въздействие върху здравето се дължи главно на действието му като мощен антиоксидант. В действителност, лабораторни експерименти показват, че ликопенът е по-ефективен антиоксидант от другите каротеноиди, включително и бета-каротина. Главната причина за прием на ликопен е неговата силна антиоксидантна активност. Смята се, че неговата червена молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислород, в сравнение с витамин Е.

Функции на ликопен

Ликопенът е особено ефективен при потискане на свободен радикал, наречен долен кислород. Долният кислород е силно реактивна форма, която свободният радикал оформя по време на нормалните метаболитни процеси, който реагира с мастни киселини, които са основни съставки на клетъчните мембрани. Поради факта, че ликопенът се съдържа в клетъчните мембрани, той играе важна роля в превенцията на оксидативното повреждане на мембранните липиди, като по този начин влияе на дебелината и силата на мембраните. Поддържането на целостта на клетъчните мембрани е ключов фактор в превенцията на различни болести.

В допълнение към своята антиоксидантна активност, ликопенът би могъл да потиска и растежа на тумори. Един от начините, чрез които ликопенът може да ограничава растежа на тумор е чрез стимулиране на клетките към клетъчна комуникация.

Изследователите вярват, че недостатъчната комуникацията между клетките е една от причините за растежа на анормални клетки, състояние, което води до развитие на раковите тумори.

Ликопенът също така играе важна роля в превенцията на сърдечни заболявания чрез намаляване на щетите, които свободните радикали нанасят на холестерола.

Последните изследвания показват, че ликопенът може да повиши и концентрацията на сперматозоидите при безплодни мъже.

Дефицит и предозиране с ликопен

Недостатъчният прием на ликопен и на други каротеноиди в продължение на дълъг период може да стане причина за развитието на редица хронични болести, включително сърдечни заболявания и различни ракови заболявания. Проучванията показват, че диети с ниско съдържание на каротеноиди могат да повишат чувствителността на организма към свободните радикали.

Прекомерната консумация на ликопен от своя страна може да предизвика наситен портокалов цвят на кожата - безобидно състояние, наречено ликопенодермия. Някои изследвания показват, че при определени обстоятелства, ликопенът и други каротеноиди могат да се оксидират и в последствие да се държат като свободни радикали и да предизвикват клетъчни щети. Цигареният дим, например, може да предизвика ликопена да се оксидира.

Диня

Ликопенът е вещество, което разтваря мазнини и като такова изисква наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно, съдържанието на ликопен в организма може да бъде нарушено от диета, която е изключително бедна на мазнини или от заболяване, което причинява намаляване способността за усвояване на хранителните мазнини като ензимен дефицит на панкреаса, болест на Крон, кистична фиброза, хирургично отстраняване на части от стомаха, болест на жлъчния мехур или чернодробно заболяване.

Лекарствата за понижаване на холестерола водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите, включително и ликопена. Някои храни като маргарин, обогатен със синтетични растителни стероли или заместители на мазнини, които се използват при производството на различни снаксове, могат да намалят абсорбацията на каротеноидите.

Свойства на ликопен

Ликопенът играе важна роля в превенцията или лечението на рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, катаракта, рак на шийката на матката, на белия дроб, на панкреаса, на простатата, на кожата, на стомаха и др. Ликопенът и другите каротеноиди са жизнено необходими за нормалния растеж на клетките, както и за тяхната специализация по отношение на извършване на различните дейности в организма. Ликопенът има много висока концентрация в простатната жлеза и има доказателства, че намалява риска от рак на простатата при мъже, които редовно консумират храни, богати на ликопен. Някои изследователи смятат, че ликопенът намалява риска от тумори в храносмилателния тракт.

Източници на ликопен

Ликопенът се съдържа в домати, гуава, кайсии, диня, папая и розов грейпфрут. Съдържанието на ликопен в доматените продукти се увеличава, когато тези храни са обработени при висока температура или сготвени с олио. Ликопенът още се среща в сушените босилек и магданоз, сливите, боба, пилешките черни дробчета, морковите, шипката, червеното зеле, аспержите и есенните маслини.

В доматеното пюре се съдържа най-много ликопен - 150 мг. В динята има 41 мг ликопен, в кетчупа - до 13 мг, в розовия грейпрфрут - 3 мг, в пресните домати до 4 мг.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати