Флуор

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Флуор

Флуор представлява микроелемент, който е тясно свързан със здравето на зъбите и костите. Той влияе върху дентина и емайла на зъбите и се смята, че в правилно определени дози, притежава голямо значение за предотвратяване на кариесите.

Най-големият източник на флуор е водата, но човек си го набавя още от хранителни добавки, паста за зъби с флуор, чрез храната.

В някои страни той се добавя в млякото, хляба и други хранителни продукти. Въпреки че е така разпространен, трябва да се знае, че предозирането с флуор може да бъде опасно за здравето, а контролирането на количеството флуор, което се дава на децата, има голямо значение. Оттук следва да се направи извод, че флуорът е както полезен, така и вреден – особено за най-малките.

Много са споровете относно въпроса колко е полезен флуорът и дали неговите вреди многократно не надвишават евентуалните му ползи. Според някои специалисти той няма конкретни ползи за зъбите и костите, а според други той е необходим, но не бива да се предозира.

Ползи от флуор

Приетият флуор достига чрез слюнката до зъбния емайл. Там той попада чрез приема на вода, капки и таблетки с флуор или храна. Флуорът може да попаде и чрез приложението на пасти за зъби с флуор.

В костите и зъбния емайл преобладава образуван от калций и фосфор минерал, който е наречен хидроксиапатит. С участието на флуор този минерал се преобразува в друг минерал – флуорапатит, който прави костите и зъбите много по-здрави и служи като бариера срещу бактериите.

Това е и основната роля, която играе флуорът. При недостатъчно наличие на флуор флуоропатитът се преобразува обратно в хидроксиапатит и следователно емайлът става по-слаб. Тогава бактериите в слюнката и зъбната плака бавно го разграждат и се образува кариес.

Предозиране с флуор

Предозирането с флуор може да се случи по няколко начина. На първо място чрез прием на капки или таблетки и на второ – повишен прием с водата. Много рядко може да се случи предозиране на флуор от храната. Продължителното предозиране с флуор е много опасно, защото може да доведе до опасното състояние флуороза.

Флуорозата представлява промяна в костната структура, а костите стават по слаби и чупливи, състояние, познато като скелетна флуороза. Другият негативен ефект е флуороза на зъбния емайл, която причинява разрушаване. Важно е да се знае, че зъбите, които за засегнати от флуорза, се поддават много трудно на лечение.

Зъби

Флуорозата е не само естестичен, но и сериозен здравословен проблем, който съвсем не бива да бъде подценяван. В най-леката форма на дентална флуороза се наблюдават бели и кафяви петънца по коронката на зъбите.

При по-тежките форми зъбите могат изцяло да променят своя цвят, стават силно ронливи и неустойчиви, което води до бързо развитие на кариес и разрушаване скоро след пробиването. Флуорозата предимно е заболяване при децата по време на развитие на зъбите и не се лекува. Най-застрашени са малчуганите до 4-годишна възраст, но рискът остава до 8-годишна възраст.

Съществуват редица твърдения, че предозирането с флуор може да причини фертилни проблеми и дори ракови заболявания, но Световната здравна организация ги отхвърля. Все пак СЗО отчита вредното въздействие от предозирането му върху зъбите и костите. Поради тази причина както при децата, така и при възрастните трябва да се внимава с неговия прием.

Профилактика с флуор

Детските зъби се минерализират в 2 основни етапа – преди и след поникването им. Преди поникване се прави ендогенна профилактика, а 2 години след пробиването на всеки зъб се прави екзогенна профилактика.

Ендогенната профилактика се състои във вътрешен прием на флуор чрез храна, таблетки и вода. Тя се прилага с цел пълноценна минерализация на емайла и осигуряването на висока резистентност на зъбите. Под ендогенна профилактика се разбира целенасоченият прием на флуор чрез хранителни добавки, обогатена с флуор вода и др.

В периода на бременността целенасоченият прием на флуор носи реален риск от предозиране. Той е опасен за плода, при който не е завършена минерализацията на млечните зъбки. Периодът от раждането на бебето до навършването на 1 година е напълно достатъчен за осъществяването на ендогенната профилактика на зъбите.

Екзогенна профилактика – представлява нанасянето на флуор директно върху зъбния емайл чрез гелове, разтвори и пасти за зъби. Тази профилактика се прилага за локална защита след поникването на зъбите.

Допустими дневни дози флуор

Тъй като вредните ефекти от предозирането с флуор са много сериозни, важно е да се знае каква е препоръчителната дневна доза. За възрастните това е 2-4 мг на ден флуор. За деца до 3-годишна възраст са допустими 0.8 мг, за 3 до 6-годишни е до 1 мг, а при над 10-годишните дневната доза не бива да превишава 1.3 мг.

Източници на флуор

Няколко са основните източници на флуор. На първо място той може да се набави от хранителни добавки, допълнително обогатени с флуор. Питейната вода е следващият добър източник, като за съжаление именно тя носи най-големият риск от несъзнателното превишаване на дневния максимум.

Пастата за зъби и водата за уста са други източници на флуор. Тук много важно е правилото, че за измиването на зъбите е необходимо количеството колкото едно грахово зърно. По-малките деца трябва да мият зъбите си под надзора на възрастен, защото има опасност от поглъщане.

Количеството флуор зависи от нивата във водата, използвана за приготвянето му. Дори търговските чайове, продавани в бутилки и кутии, могат да съдържат малко флуор.

Плодов сок

Плодовият сок обаче е и с високо съдържание на захар, което може да навреди на зъбите.

Флуор

Скариди

Скаридите също биват сочени като храна със съдържание на флуор.

Кафе

Количеството флуор, което съдържа кафето, ще зависи от водата, използвана за приготвянето му.

Червено вино

С червеното вино обаче трябва да се внимава. Не се препоръчва повече от 1 чаша на вечер.

Стафиди

Смята се, че и стафидите се явяват източник на флуор. Стафидите обаче са богати на захар и могат да заседнат между зъбите. Като такива те могат да увеличат риска от кариес.

Източници на флуор, макар и в малки количества, могат да са бира, моркови, супа от червен боб, варени картофи, стриди, супа от картофи и др.

Дефицит на флуор

Флуорът има невероятната способност да намалява кариеса. Той дори помага за възстановяване и реминерализация на зъбите, когато кариесът е все още в ранен стадий. Всичко това прави флуора един от най-добрите начини за борба с кариесите.

Когато човек не получава достатъчно флуор, това може да доведе до увеличаване на зъбните кухини и дори остеопороза. 

Научаването как да разпознавате трите предупредителни знака за дефицит на флуор може да ви помогне да идентифицирате проблем, преди той да прогресира.

Първият признак на дефицит на флуор обикновено е увеличаването на броя на кариесите. Това трябва да е червен флаг, защото бактериите, открити в плаката, се събират върху зъбите. Плаката използва захари и въглехидрати за производство на киселини. След това тези киселини износват вашия емайл. Ако имате кариеси, това не означава непременно, че имате недостиг на флуор. Кухините имат и други причини, включително консумация на много захар и лоша орална хигиена.

Липсата на флуор може да е причина зъбният емайл да отслабне и да бъде склонен да се разпада. Киселините в плаката премахват минералите в твърдия, външен слой на вашите зъби. Този тип ерозия причинява малки отвори или дупки в емайла, първият етап на кариеси. След като областите на емайла се износят, бактериите могат да достигнат по-дълбоките слоеве на зъбите ви и да причинят по-големи кухини.

Помнете, че вашето тяло се нуждае от флуор за здрави кости в допълнение към здравите зъби. Ако страдате от истински дефицит на флуор, имате повишен риск от слаби и чупливи кости. Възрастните хора, диагностицирани като склонни към фрактури на костите, могат да имат основен дефицит на флуор, който допринася за техните слабости и смущения.

Флуор

Един от признаците за недостиг на флуор може да е появата на бели петна по зъбите. Ако при вас се наблюдава такъв проблем, попитайте своя зъболекар за това.

Лесни начини за включване на флуор в менюто ни

Има няколко прости начина да помогнете на тялото да получава флуор, ако нивата ви са недостатъчни. Повечето стъпки могат да се предприемат у дома, докато други методи изискват посещение при вашия зъболекар.

Пийте вода от чешмата

Флуоридът е добавен безопасно в обществените водоснабдителни системи повече от 70 години. Освен това е доказано, че флуорирането на вода в общността е безопасно и ефективно с последователни научни доказателства и проучвания. Повечето водни системи в общността флуорират доставките на питейна вода. Според Центровете за контрол на заболяванията, консумацията на флуорирана вода намалява кариеса с 25% при деца и възрастни. 

Използвайте паста за зъби с флуор

Пастата за зъби е един от основните източници на флуор. Винаги търсете паста за зъби, която съдържа най-малко 1250 ppm флуор. За персонализирана препоръка за паста за зъби, попитайте вашия доверен зъболекар, коя паста за зъби е най-добрият вариант за вашата усмивка.

Използвайте вода за уста с флуорид

Някои марки води за уста съдържат флуорид, който помага за реминерализиране на меките петна и за укрепване на зъбния ви емайл. Не всички води за уста са еднакви и не всички марки за уста съдържат флуорид. Винаги проверявайте етикета, за да сте сигурни, че купувате най-добрата вода за уста за зъби.

Включете професионални флуорни процедури

Ако се притеснявате, че не получавате достатъчно флуор, обсъдете професионалното лечение с флуор със зъболекаря си. 

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес