Флуор

Флуор

Флуор

Флуор представлява микроелемент, който е тясно свързан със здравето на зъбите и костите. Той влияе върху дентина и емайла на зъбите и се смята, че в правилно определени дози, притежава голямо значение за предотвратяване на кариесите.

Най-големият източник на флуор е водата, но човек си го набавя още от хранителни добавки, паста за зъби с флуор, чрез храната.

В някои страни той се добавя в млякото, хляба и други хранителни продукти. Въпреки че е така разпространен, трябва да се знае, че предозирането с флуор може да бъде опасно за здравето, а контролирането на количеството флуор, което се дава на децата, има голямо значение. Оттук следва да се направи извод, че флуорът е както полезен, така и вреден – особено за най-малките.

Много са споровете относно въпроса колко е полезен флуорът и дали неговите вреди многократно не надвишават евентуалните му ползи. Според някои специалисти той няма конкретни ползи за зъбите и костите, а според други той е необходим, но не бива да се предозира.

Ползи от флуор

Приетият флуор достига чрез слюнката до зъбния емайл. Там той попада чрез приема на вода, капки и таблетки с флуор или храна. Флуорът може да попаде и чрез приложението на пасти за зъби с флуор.

В костите и зъбния емайл преобладава образуван от калций и фосфор минерал, който е наречен хидроксиапатит. С участието на флуор този минерал се преобразува в друг минерал – флуорапатит, който прави костите и зъбите много по-здрави и служи като бариера срещу бактериите.

Това е и основната роля, която играе флуорът. При недостатъчно наличие на флуор флуоропатитът се преобразува обратно в хидроксиапатит и следователно емайлът става по-слаб. Тогава бактериите в слюнката и зъбната плака бавно го разграждат и се образува кариес.

Предозиране с флуор

Предозирането с флуор може да се случи по няколко начина. На първо място чрез прием на капки или таблетки и на второ – повишен прием с водата. Много рядко може да се случи предозиране на флуор от храната. Продължителното предозиране с флуор е много опасно, защото може да доведе до опасното състояние флуороза.

Флуорозата представлява промяна в костната структура, а костите стават по слаби и чупливи, състояние, познато като скелетна флуороза. Другият негативен ефект е флуороза на зъбния емайл, която причинява разрушаване. Важно е да се знае, че зъбите, които за засегнати от флуорза, се поддават много трудно на лечение.

Флуорозата е не само естестичен, но и сериозен здравословен проблем, който съвсем не бива да бъде подценяван. В най-леката форма на дентална флуороза се наблюдават бели и кафяви петънца по коронката на зъбите.

При по-тежките форми зъбите могат изцяло да променят своя цвят, стават силно ронливи и неустойчиви, което води до бързо развитие на кариес и разрушаване скоро след пробиването. Флуорозата предимно е заболяване при децата по време на развитие на зъбите и не се лекува. Най-застрашени са малчуганите до 4-годишна възраст, но рискът остава до 8-годишна възраст.

Зъби

Съществуват редица твърдения, че предозирането с флуор може да причини фертилни проблеми и дори ракови заболявания, но Световната здравна организация ги отхвърля. Все пак СЗО отчита вредното въздействие от предозирането му върху зъбите и костите. Поради тази причина както при децата, така и при възрастните трябва да се внимава с неговия прием.

Профилактика с флуор

Детските зъби се минерализират в 2 основни етапа – преди и след поникването им. Преди поникване се прави ендогенна профилактика, а 2 години след пробиването на всеки зъб се прави екзогенна профилактика.

Ендогенната профилактика се състои във вътрешен прием на флуор чрез храна, таблетки и вода. Тя се прилага с цел пълноценна минерализация на емайла и осигуряването на висока резистентност на зъбите. Под ендогенна профилактика се разбира целенасоченият прием на флуор чрез хранителни добавки, обогатена с флуор вода и др.

В периода на бременността целенасоченият прием на флуор носи реален риск от предозиране. Той е опасен за плода, при който не е завършена минерализацията на млечните зъбки. Периодът от раждането на бебето до навършването на 1 година е напълно достатъчен за осъществяването на ендогенната профилактика на зъбите.

Екзогенна профилактика – представлява нанасянето на флуор директно върху зъбния емайл чрез гелове, разтвори и пасти за зъби. Тази профилактика се прилага за локална защита след поникването на зъбите.

Допустими дневни дози флуор

Тъй като вредните ефекти от предозирането с флуор са много сериозни, важно е да се знае каква е препоръчителната дневна доза. За възрастните това е 2-4 мг на ден флуор. За деца до 3-годишна възраст са допустими 0.8 мг, за 3 до 6-годишни е до 1 мг, а при над 10-годишните дневната доза не бива да превишава 1.3 мг.

Източници на флуор

Няколко са основните източници на флуор. На първо място той може да се набави от хранителни добавки, допълнително обогатени с флуор. Питейната вода е следващият добър източник, като за съжаление именно тя носи най-големият риск от несъзнателното превишаване на дневния максимум.

Пастата за зъби и водата за уста са други източници на флуор. Тук много важно е правилото, че за измиването на зъбите е необходимо количеството колкото едно грахово зърно. По-малките деца трябва да мият зъбите си под надзора на възрастен, защото има опасност от поглъщане.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес