Витамин D

Витамин D

Витамин D е познат още като "мастно-разтворим фактор D". Той е също известен и като калциферол, тъй като е установено, че насърчава отлаганията на калций в костите и е важен за растежа на скелета и за здравината на костите.

Съществуват два основни вида витамин D. Ергостеролът е основния градивен елемент на витамин D в растенията, холестеролът е основния градивен елемент на витамин D при хората. При попадане на ултравиолетова светлина, идваща от слънцето, върху листата на растенията, ергостеролът се превръща в ергокалциферол или витамин D2. По същия начин, ултравиолетовата светлина влияе и върху кожните клетките, като една форма на холестерол в тях, наречена 7-дехидрохолестерол, се превръща в холекалциферол - форма на витамин D3.

Основни функции на витамин D

- Поддържане на подходящо ниво на калций в кръвта. Макар че обикновено се категоризира като мастно-разтворим витамин, витамин D действително функционира и като хормон. Калцитриолът, най-метаболитно активната форма на витамин D, работи заедно с паратиреоидния хормон (PTH), за да поддържа доброто ниво на калций в кръвта.

- Поддържане на подходящо ниво на фосфор в кръвта. Когато нивата на витамин D остават несигурно ниски, паращитовидните жлези стават престараващи - състояние, известно като хиперпаратироидизъм. При това състояние нивата на паратиреоидния хормон се повишават, а на фосфора спадат. Без адекватно количество фосфор, костите не могат да бъдат правилно минерализирани, което допринася за дефекти както при остеомалация. В допълнение, новите костни клетки, определящи се от остеобластите (клетките, които създават нова кост) абсорбират повече вода и се подуват, причинявайки болки в костите, свързани с остеомалация.

- Поддържане на нормален клетъчен растеж и функциониране. Организма конвертира витамин D в калцитриол не само в бъбреците, но и в други тъкани, като лимфните жлези и кожата. Поради факта, че калцитриолът е изключително тясно свързан с клетъчната функция и растеж, следва, че витамин D може да бъде от голямо значение в превенцията и лечението на някои тумори.

Витамин D може също да играе роля за регулиране растежа и клетъчната функция при мозъчните клетки. Той също е свързан с поддържането на здрава имунна функция и предотвратяване на прекомерното възпаление.

Дефицит на витамин D

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца, такъв дефицит се проявява като рахит - състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. Възрастните хора с дефицит на витамин D могат да изпитват болка в костите и остеомалация (меки кости).

Периодонталното заболяване, хронично възпалително заболяване на венците често при хора над 50 години, е друг пример за липса на витамин D. Витамин D и неговите противовъзпалителни ефекти се наблюдават при широк спектър от заболявания, включително хипертония, захарен диабет тип 1 и псориазис.

Сьомга

От особено важно значение за хора с ограничено излагане на слънце е да включат добри източници на витамин D в техните диети.

Предозиране с витамин D

Прекомерният прием с храната на витамин D може да бъде токсичен. Симптомите на токсичност включват загуба на апетит, гадене, повръщане, високо кръвно налягане, бъбречна неизправност. Поради тази причина, Националната академия на науките на САЩ е определила допустима горна граница за прием на витамин D, както следва: бебета, 0-12 месеца, 25 микрограма на ден; деца и възрастни, 50 микрограма на ден ; бременни и кърмещи жени, 50 микрограма на ден.

Витамин D е стабилно съединение. Нито готвене, нито дългосрочно съхранение могат значително да намалят нивата на витамин D в храната. Следните лекарства въздействат на абсорбцията, оползотворяването и/или активирането на витамин D: антиконвулсантни лекарства, лекарства, изолиращи жлъчната киселина, лекарства, използвани за понижаване нивата на холестерола, Циметидин, хормонална заместителна терапия, кортикостероиди, Хепарин и др.

Ползи от витамин D

Витамин D може да играе роля при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: атеросклероза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, овариален карцином, депресия, епилепсия, хипертония, възпалително заболяване на червата, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, множествена склероза, остеопороза, периодонтална болест, псориазис, шум в ушите и др.

Двете форми на витамин D, използвани в хранителните добавки са ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3).

Източници на витамин D

Отличен хранителен източник на витамин D е сьомгата, докато много добри източници са скаридите и млякото, подсилено с витамин D. Добри хранителни източници на витамин D са треската и яйцата. Рибеното масло е добър източник на витамина, както и животинските продукти като черния дроб, маслото, сиренето, кашкавала, очите и мозъкът.

Въпреки че гореизброените храни са добро средство за набавяне на витамин D, най-мощния източник си остава слънцето. Когато слънчевите лъчи достигнат до кожата, започва синтез на витамина. Той бързо се абсорбира в кръвта и може да се съхранява в мастната тъкан, в продължение на няколко месеца.

Рейтинг

5 9
4 2
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати