Лятото е сезонът за набавяне на витамин D, по най-бързия и лесен начин с помощта на слънцето, докато през зимата липсата на слънчеви лъчи оказва влияние върху синтезирането на този витамин.
Витамин D е мастноразтворим витамин и съществува в няколко разновидности – D1, D2, D3, D4 и D5. Той е открит през далечната 1782 година и днес е много известен с положителната му роля и влияние върху нервната и имунната система.
Липсата на витамин D в храната може да доведе до множествена склероза, захарен диабет тип 2, депресии, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и др.
Макар че рядко се забелязват някакви странични реакции от предозиране с витамин D, е необходимо да се знае дневната препоръчителна доза.
Странични реакции от предозиране с витамин D
- неясен говор и главоболие;
- раздразнителност, умора;
- гадене и повръщане;
- мускулна слабост;
- намален апетит и загуба на тегло.
Препоръчителната дневна доза на витамин D е различна за хората в различна възраст.
- хора до 65 год. да приемат до 400 единици IU;
- хора над 65 год. Да приемат до 800-1000 единици IU;
- препоръчителният дневен прием за спортисти е 800 единици IU.
Свойствата на витамин D
- повишава имунитета и предпазва от настинки и грип през студените дни;
- той е изключително силен противовъзпалителен агент;
- намалява развитието на диабет, лупус и множествена склероза;
- балансира нивото на кръвната захар в организма;
- заздравява и укрепва костите, кожата и мускулите;
- понижава кръвното налягане;
Липсата на витамин D
- артрит и бъбречна недостатъчност;
- акне, астма, различни алергични прояви;
- сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане;
- остеопороза, ревматоиден артрит, рахит, мускулна слабост,
- диабет от тип едно и две;
- рак на яйчниците, рак на гърдата и дебелото черво;
Храни, богати на витамин D
Рибата е един от основните източници на витамин D:
- сьомга;
- скумрия
- сардина и др.
Черният дроб е също богат източник на витамин D заедно с млякото, кашкавала, сиренето, маслото, яйчения жълтък и други. Много зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни също трябва да присъстват в хранителния ни режим, за да се избегне дефицитът на витамин D.
Коментари