Витамин Е е важен атиоксидант и мастно разтворим витамин. Той участва в растежа на клетките и снабдяването им с кислород. Също така взима участие в синтеза на белтъците и хемоглобина. Чрез своите антиоксидантни свойства витамин Е предотвратява развитието на атеросклерозата.
Широко използван е в последните години за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Той разширява кръвоносните съдове и подобрява циркулацията на кръвта. Според някои изследвания витамин Е намалява риска за рак на кожата и простатата. Също така той намалява следите от белези и спомага за бързото зарастване на рани.
Токоферол от гръцки означава витамин на плодородието, което е другото название на витамин Е.
Като хранителна добавка витамин Е се отбелязва на етикети като Е307, Е308, Е309. Той е изключително полезен за спортистите, защото укрепва мускулите.
Ако предозирате с витамин Е, това може да доведе до гадене, разстройство или високо кръвно.
Храни, богати на витамин Е
Животинските продукти са бедни на съдържание на витамин Е. Най–богати на витамин Е са растителните масла като памуковото, слънчогледовото, царевичното и пшеничното. Хранителни продукти, богати на Витамин Е, са: салатите, зеления грах, зеления боб, магданоз, зеле, спанак, броколи, ряпа, киви, маслини, овес, ръж, ядки, царевични зародиши и всички видове житни зародиши, яйца, мляко, черен дроб и други.
Дефицитът на витамин Е може да доведе до:
- анемия – отпадналост, слаба концентрация, дискомфорт или задух при някакво усилие;
- преждевременно стареене на кожата;
- инфекциозни заболявания;
- мускулна дистрофия;
- риск от сърдечно-съдови заболявания;
- некроза на черния дроб;
- възпалени процеси;
- проблеми в размножаването и безплодие.
Както всички други витамини, така и витамин Е има важна роля в развитието на човека, независимо в коя възраст е. Постарайте се да снабдявате ежедневно тялото си с витамини от различни пресни плодове и зеленчуци. Термичната обработка е най-големия враг на витамините. И не забравяйте, че витамини се съдържат в рибата и месото!
Коментари