Червен пиперЧервен пиперна стритите червени чушки бележи апогей с навлизането си в Унгария. Това става някъде през 19 век, когато в страната толкова много се използва червен пипер в кулинарията, че тя започва да се счита за негова втора...
Как да съхраняваме черен и червен пиперКак да съхраняваме черен и червен пиперЩипка черен или червен пипер се поставят на голяма част от гозбите, които приготвяме. Черен пипер можете да намерите смлян или на зърна, червеният пък може да бъде сладък или лют. И двете подправки съхраняваме...
Шаран с черен пиперШаран с черен пипер
12 Септ.
Смесваме оцета с 600 мл вода, добавяме черния пипер, малко мащерка, дафиновия лист и пресования чесън и кипваме. Варим сместа около 30 минути на тих огън. Прецеждаме бульона и го връщаме на котлона да кипне повторно...
Грог с черен пиперГрог с черен пипер
05 Януари
Марина Норд
Кората на портокала и лимона се настъргва, от плодовете се изцежда сокът. Кората се слага в тенджерка и се залива с 2 супени лъжици ром. Загрява се на среден огън. Подпалва се и след 10 секунди се залива със сока от плодовете. Добавя се останалият ром и сместа леко се загрява. Разпределя се в чаши и се поръсва с черен пипер....
Шаран с червен пиперШаран с червен пипер
06 Дек.
Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, снемаме от огъня, прибавяме червения пипер, нарязаните порции шаран и задушаваме под похлупак до омекване. Непосредствено преди поднасянето прибавяме сметаната и възваряваме....
Пърленка с червен пиперПърленка с червен пиперсе оставя да втаса на топло. Разделя се на няколко топки и се разточват на тънки питки. Поръсват се с червен пипер и се пекат върху намазана с мазнина скара или тиган. Намазват се с масло и се нареждат една върху друга. Покриват се с кърпа, за да се задушат....
Лападник с червен пиперЛападник с червен пиперОмесва се тесто от брашното, солта и малко вода. Разточва се на две кори. Едната се слага в намазана с мазнина тава и върху нея се изсипва нарязаният лапад, разбъркан с черния пипер, червения пипер и солта. Поръсва...
Шаран с червен пиперШаран с червен пипер
06 Дек.
Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, снемаме от огъня, прибавяме червения пипер, нарязаните порции шаран и задушаваме под похлупак до омекване. Непосредствено преди поднасянето прибавяме сметаната и възваряваме....
Солен кекс с черен пиперСолен кекс с черен пипер
19 Дек.
Нарежете на дребно кашкавала и шунката. Разбъркайте всички продукти, добавете черния пипер и кимиона. Сипете сместа във форма. Изпечете кекса в умерена фурна....
Кайсиев мармалад с черен пиперКайсиев мармалад с черен пиперЛимонът се изцежда. Кайсиите се разрязват на половинки и костилките се отстраняват. Половинките се слагат в тенджера с дебело дъно, добавя се сокът от лимона и водата. Добавя се черният пипер и всичко се вари на...
Кокошка с червен пиперКокошка с червен пипер
16 Септ.
Почистете кокошката и я нарежете на 4-5 порции. Сгорещяваме олиото и запържваме до златисто ситно нарязания лук. Когато омекне слагаме червения пипер и веднага наливаме гореща вода. Оставяме сместа да кипне на...
Сирене с червен пиперСирене с червен пиперНарязваме сиренето на триъгълници или кубчета. Поръсваме с подправките и накапваме зехтина. Поднасяме студено. Подходящо мезе за неочаквани гости...
Народна медицина с черен пиперНародна медицина с черен пиперсъстояния като синузит, бронхопневмония, бодежи, които се получават на нервна почва и др. При болки в гърлото направете загряващ компрес с помощта на хартия, черен пипер и свинска мас. Намажете хартията с маста...
Червен пипер за красиви ръцеЧервен пипер за красиви ръцечаена лъжичка мед. Пийте в продължение на 3 седмици и ще видите какъв вълшебен ефект има този еликсир. Маска от половин чаена лъжичка червен пипер, смесен с една чаена лъжичка крем за ръце, нанесена за 10 минути върху ноктите, ги заздравява. Ако по някаква причина ноктите ви са пожълтели, намажете ги с парченце лимон....
Кисело зеле с червен пиперКисело зеле с червен пиперКиселото зеле се слага да се вари в собствения му сок на тих огън около 1 ч. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителното масло. Като омекне, се наръсва с червен пипер и се прибавя към зелето. Ястието се вари, захлупено с капак, още 1 ч. Поднася се като зелева салата с тестени изделия, полети с масло....