Мариела Христова
Помощник Готвач
Моята стенаРецепти228Снимки205Статии1СъветиКоментари143Форумни теми24Постове във форума402За менИзпрати съобщениеточки3751
Наистина много късно вечеряте. Трябва поне до 18-18:30h да се вечеря, за да може храната да се смели преди лягане.
Не го запържвам, директно поливам чушките и разбърквам като го оставям няколко минути във фурната след това.
В кулинарията също и аз не съм я ползвала, но с нея се предпазваме от комари. За това е много ефикасна.
Любима от баба ми рецепта е щирник със спанак и сирене:
спанак - 1 пакетче (бланширан, около 400 г)
сирене - 200 г
яйца - бр.
вода - 200 мл
брашно - 300 г
олио - 4 с.л.
От брашното, водата и олиото замесвам тесто и го разделям на 3 части. Една по една частите се разточват в малък кръг, намазват се с олио и се оставят за 10-15 минути, след което се разтеглят до големината на тавата, в която ще ги печем. В единия край се поставя спанак, отгоре натрошено сирене и се навива на руло. Получените рула се навиват в намаслена тава във формата на охлюв. Яйцата се разбиват с малко олио и вода и с тях се залива щирникът. Пече се във фурна на 180 градуса около 50 минути.
Аз преди няколко години също събирах печати, но от 100-те национални исторически обекти на България, а не кръчми. Човек трябва да има доста свободно време да обикаля из красотите на страната ни.
Аз ги разбивам предварително и добавям натрошено сирене, малко черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз. Загрявам олио и ги изсипвам като бъркам постоянно.
Ние ги събираме след дъжд. Слагаме ги в 1 кофа и ги затваряме плътно с капак за 1 нощ. На следващия ден ги попарваме няколко пъти с гореща вода и ги сваряваме с черупките, и после отделяме месото им. Освен панирани са много вкусни и с ориз.
Избърсвам стените с кърпа, напоена с оцет и разтворен с вода. Отделно вътре поставям в чинийка памук, напоен с оцет за 1-2 часа.