Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Моите форумни постове
Анонимен
Анонимен
Новак

Моите форумни постове

АнонименВъпрос относно подквасване на кисело мляко
Както повечето дейности, свързани с домашната обработка на храната, квасенето било работа за жените. То включва четири основни етапа: прецеждане, изваряване, подквасване и инкубиране. Суровото мляко първо се прецежда през рехав плат. След това се сварява на тих огън, в калайдисано менче. При това загиват почти всички микроорганизми и се изпарява част от водата. После врялото мляко се пресипва в съда за подквасване (най-често пръстен) и се оставя на стайна температура, докато се охлади до 46–48 °С. Тогава се гребва една паница от така приготвеното мляко и в нея старателно се размива малко кисело мляко с високо качество. То служи за закваска и е необходимо да е в количество 0,5–1% от млякото, което ще се подквасва. Подкваската бавно се изсипва в цялото количество мляко при непрекъснато разбъркване. След това съдът се захлупва и се увива във вълна за 2,5–4 часа, в зависимост от околната температура.
АнонименВъпрос относно подквасване на кисело мляко
Скоро завърших (зооинженер) и знанията ми са още пресниДори имах предмет технология на млякото и млечните продукти. Чета вашите коментари и се чудя как изобщо сте си подквасвали млякото Прилагам темата за подквасване на мляко (това е абсолютният минимум за тройка) http://dox.bg/files/dw?a=3af0db7ac8 1% е количеството на културата (подкваската) спрямо млякото което ще подквасвате. Относно степента на прясност на млякото- 20 градуса, това са градуси по Тьорнер, не по Целций.