Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Единичен статус #473315
  • АнонименАнонимендобави форумната тема: Италианското вино и неговите характеристики (Продължение)преди 6 годиниТова е втората част на статията на блога.

    Италианското вино и неговите характеристики! – продължение
    Да продължим с хубавото италианско вино
    Друга индикация за такова е неговата цена. Няма как да намерите в България качествено, червено италианско вино за по-малко от 20 – 30 лв. Може да намерите приятно и всекидневно, но наистина хубаво – не. И още нещо. Алкохолното съдържание също е добър индикатор. Едно уважаващо себе си чевено вино не трябва да е по-малко от 13%. Друго нещо е годината. Не се заблуждавайте, че колкото е по-отлежало е то, е по-добро. Когато говорим за среден клас вино и то не е резерва, означава, че не е подходящо за дългогодишно отлежаване. Не трябва да е много младо, за да не ви боли глава. Но не трябва и да е по-старо от 5 години.

    Ще ви предложа от сайта на veraitalia няколко известни вида италиански вина и техните характеристики.
    Простете ми, че в момента ще се спра само на тези, които ние предлагаме. Все пак тях познавам най-добре. Ако харесвате сухо червено вино може да се насочите към Кианти. Това ви гарантира съдържание на минимум 80% сорт грозде Санджовезе и няма как да не бъде сухо.

    Ако предпочитате по-тежко, отлежало вино, бих ви насочила към една резерва Валкалепио (малко познато в България, но хубаво и характерно вино от зона Бергамо).

    Ако харесвате ароматни, плодови вина, веднага ви отвеждам в Трентино с един толкова типичен Лагрейн. Ако сте любител на пенливи вина, горещо препоръчвам италианския еквивалент на Шампанско- Брут от Франчакорта (Малката Франция). Вината от тази зона по нищо не отстъпват на френските си братовчеди. Просекото, мисля, няма нужда от представяне. Страхотен заместител на шампанското, на много по-прилична цена обаче.

    Мисля, че пак се поунесох и постът ми стана дълъг, но има толкова много да се каже за виното… Много се надявам все пак да ви е било интересно и полезно и да пожелаете да споделите тази публикация с приятелите си. Ще се радвам да коментирате и задавате въпроси.

    Аз съм тук, за да ви отговарям.