Потребител#178244
Новак
Моята стенаРецепти7СнимкиСтатииСъветиКоментари5Форумни теми1Постове във форума1За менИзпрати съобщениеточки42
Петте основни соса, които всеки трябва да знае
Това са петте основни соса от френската кухня, наричани на английски "mother sauces", които всеки професионален или любител-готвач трябва да умее.Те са основа на много (повечето) известни сосове.
Бешамел
Еспаньол
Валуте
Холандез
Томате
Малко история...
В началото на ХХ в. Мари-Антоан Карем назовава Алеманд, Бешамел, Валуте и еспаньол като 4-те основни соса на френската кухня. По-късно Огюст Ескофие разширява и доизглажда сосовете на Карем през 1903г. Той превръща Алеманд в дъщерен сос на Валуте и добавя сос Томате и Холандез към списъкът, масово известен като "Базови сосове на Френската кухня".
Базовите сосове са разделени на 2 семейства - бели и кафяви. Запръжката може да е в 3 цвята - бяла, кафява, светла.Това са свързващите елементи в соса.
За кафяв бульон се пекат кокали от телешко и после се поставят в съда за готвене със зеленчуци и вода и се оставят да къкрят на бавен огън за поне 4 часа.Същото се прави с кости от пиле или риба за бял бульон.
Всички се правят по един и същ начин: Разтапя се масло, добавя се брашно, сместа се готви при постоянно бъркане - до получаване на желаните цвят и завършеност. За светла: готвенето трябва да спре в момента, в който запръжката започне да променя цвета си. Тя е за бешамел и бели сосове. Практически се готви толкова, колкото само да се премахне неприятния вкус на брашното.
Мога да публикувам всички рецепти за 5-те соса.