Скирела е прясно сирене, типично за исландската кухня. Това прясно и ненаситено с мазнини сирене, с мека консистенция и кисел вкус, е направено от краве мляко чрез сложен процес.
Скирела е сирене с много древна традиция, консумирано в древни времена от викингите и от галското население от цяла Скандинавия. Днес можете да го намерите да се продава в супермаркетите в пакети /в саламура под кръгла форма/ или в бурканчета, подобни на киселото мляко. Скирела от своя страна има своите предимства. Ползва се по определен начин в кухнята, при направа на пици, постни ястия и други.
Скирела е питателна, богата на полезни вещества храна. На първо място, е отличен източник на живи млечни ферменти, които осигуряват правилното функциониране на чревната бактериална флора и поддържат висока имунна защита. Освен това съдържа витамини (особено тези от група В) и минерални соли (включително калций).
Въпреки че има много общи характеристики с гръцко кисело мляко, това сирене има много по-високо съдържание на протеини, като същевременно съдържа по-малко мазнини и захар.
Хранителни стойности на скирела за 100 грама продукт
Калории - 119;
Въглехидрати - 1.5 грама;
Протеини - 22.5 грама;
Мазнини – 2.6 грама;
Препоръчва се за хора, които спазват диета и е добре да се консумира до един ден след отварянето на пакета.
Вкусно е, наистина трябва да го опитате!
Коментари