gotvach.bg»Съвети»Виното сваля или качва кръвното?

Виното сваля или качва кръвното?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Виното сваля или качва кръвното?

Има много митове около кръвното и виното и е време да развенчаем част от тях. Мнозина са чували, че виното, особеночервеното вино е полезно за сърцето и кръвното налягане, други се притесняват, че употребата на алкохол води до повишаване на кръвното налягане и влошава хипертонията.

И едните, и другите са прави. Виното, подобно на останалите алкохолни напитки, притежава свойството да понижава кръвното налягане, когато е консумирано в малки количества – не повече от 200 мл дневно.

Съдържащите се в него полифеноли и антиоксиданти оказват благотворно влияние върху работата на сърцето, имат слабо съдоразширително действие и понижават кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Но, прекалената употреба на вино не води до намаляване на кръвното налягане, а точно обратноно – повишава го. Ето защо не може да разчитате, че 3-4 чаши червено вино ще подобрят ендотелната функция на тялото ви или ще ви излекуват от хипертония.

Друга лоша новина събощанат датски учени, които са категорични, че веществото ресвератрол, което предпазва от сърдечно-съдови заболявания, не действа при хора с наднормено тегло, каквито са повечето хипертоници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати