Добър съд за варене на риба е специална дълга тенджера с решетка и дръжки. По този начин можете да извадите рибата по-лесно от водата, след като се сготви.
Ако нямате такава тенджера, е добре да варите по-големите риби, като ги увиете в чисти платно, което сте попарили предварително и след това сте изплакнали със студена вода, а след това сте вързали с канап.
Тази процедура се прави, за да не се разпадне рибата, когато я вадите от съда, в който я варите.
- Рибите, които са по-големи, трябва да се сложат да врат в хладка вода. Ако се сложат във вода, която вече ври, месото от външната страна се сварява, и има опасност да се разпадне, а от вътре рибата остава сурова.
- Ако ще варите рибата на пропорции, може да я сложите във вряща, подсолена вода. След като заври, котлона се намалява и ври на слаб котлон;
- В повечето случаи рибата се вари 20 минути, като се засича от момента, в който заври.
Но времето за варене на риба зависи и от това, колко дебело сте нарязали парчетата или колко е голяма цялата риба;
- За да овкусите рибата във водата, в която ще варите рибата, трябва да сложите сол, черен пипер на зърна, лук, магданоз, целина, моркови.
Коментари