Gotvach.bg»Съвети»Защо се калайдисват медните съдове?

Защо се калайдисват медните съдове?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Защо се калайдисват медните съдове?
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.
63.00 лв.

Медните съдове, тигани и съдове се калайдисват от години. Това не се прави случайно! Медта сама по себе си е силно реактивна с кисели храни. За да се предотврати изтичането на медта в храната, повърхността за готвене на медния съд се покрива с тънък слой от калай.

Калаят е инертен материал, което означава, че е силно нереактивен. Калаеното покритие на вашия меден тиган няма да реагира с никакви кисели храни - дори с оцет или домати. Друго добро качество на калая, което го прави идеален за облицоването на медни тигани и тенджери е, че е незалепващ. Това е една от основните причини, поради които медните тигани се харесват и ползват от толкова много години.

Калаят има ниска точка на топене

Трябва да бъдете внимателни, ако използвате меден тиган с калаено покритие. Никога не трябва да се загрява предварително на силен огън, тъй като ще повредите калаеното покритие. Вместо това използвайте чугунен тиган за печене при висока температура, тъй като той може да издържи на по-високи температури и да задържа топлината по-добре.

Калаеното покритие се износва лесно

Друг недостатък на калаено покритие върху медния тиган е, че то ще се износи с времето. Калаят е донякъде мек метал, така че покритието може да се повреди, ако използвате метални прибори върху медния тиган, докато готвите.

Вашият тиган ще се нуждае от повторно калайдисване

Без значение колко грижи полагате за вашия облицован с калай меден тиган, калаеното покритие на повърхността му в крайна сметка ще се износи с времето. В този случай вашите медни тигани ще се нуждаят от повторно калайдисване. Това е допълнителен разход, който ще трябва да поемете, ако решите да закупите такъв тиган.

А в добре кайалдисаната медена тенджера може да сготвите вкусна боб яхния, някоя апетитна свинска супичка или пък да направите любимите на всички нашенци зелеви сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен