Какво помага при хъркане?

Какво помага при хъркане?

Хъркането не е проблем, който засяга само единици. Всъщност близо 45 процента от хората в даден момент от живота си хъркат. И въпреки че хъркането е обект на доста вицове и шеги, не бива да се пренебрегва неговата сериозност. Партньор,който нощем „пуска дъскорезницата“ може да стане причина за провал на връзката и др.

Доказано е, че близо 75 процента от хората, които хъркат, имат т. нар. сънна апнея, което е много сериозно заболяване. При сънната апнея спящият човек спира да диша за секунди, понякога повече от 30 секунди, преди мозъкът му да го разбуди, за да си поеме дъх. Апнеята увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и не трябва да се оставя нелекувана.

Има няколко метода, които могат да ви избавят от досадното хъркане и да подобрят вашия сън и този на близките ви. Първият метод е да смените ползата, в който спите. Хъркащите не трябва да спят по гръб, а на една страна, като задължително са подпрели врата и кръста си.

Може да намалите хъркането, ако се сбогувате с част от наднормените килограми. Но ако сте от онези хора, които не страдат от излишни килограми, трябва да потърсите друго разрешение на проблема.

Хората, които хъркат, не трябва да употребяват алкохол, защото алкохолът намалява тонуса на мускулите в задната част на гърлото и може да стане причина за неприятните звуци, които издавате нощем.

Хъркането може да е в резултат на проблеми в носната кухина, като синозит или крива носна преграда. Струва си да помислите също за смяна на възглавницата и/или матрака, които може да са натрупали доста алергени.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати