Сушената рибица е класически зимен деликатес, който традиционно се поднася като мезе към изтънчени вина. Един от нейните недостатъци е високата ѝ цена в магазина, но добрата новина за любителите на месото е, че тя може лесно да се приготви и в домашни условия.
За да може в разгара на зимата да се наслаждавате на това мезе обаче, ще трябва да запретнете ръкави още есента, за да си го приготвите. Първо трябва да се сдобиете с хубаво парче свинска рибица, сол, черен пипер, червен пипер и чубрица.
След първоначалното накисване на месото в солен разтвор, за да се отдели кръвта, рибицата се обезсолява и овкусява с подправки на вкус. Следва да се промуши със здрав канапи да се избере място, където да се суши до готовност.
Изборът на правилно място за сушене на рибицата е от ключово значение, защото това е най-деликатната част от приготвянето на този деликатес. Рибицата трябва да се окачи на сухо и проветриво място, където месото ще съхне около 2 седмици.
Колко точно трябва да се суши рибицата зависи от няколко фактора. На първо място зависи от температурата на околната среда, влажността и не на последно място дебелината на месото. По-топлото и влажно време, както и по-дебелото парче рибица изискват повече време за изсушаване.
Опитайте и някое от нашите неустоими предложения са Сушена рибица с подправки, Шпикована свинска рибица, както и Печена телешка рибица.
Коментари