gotvach.bg»Съвети»Как да си изсушим годжи бери?

Как да си изсушим годжи бери?

Как да си изсушим годжи бери?

Плодовете годжи бери са много полезни за здравето. Най-често се консумират сушени, това е най-полезното им състояние. Може да си ги купим от магазина готови изсушени или да си изсушим годжи бери сами. Има различни начини за сушене на плодовете. Може да се ползва фурната, дехидрататор или да се поставят навън и да се изсушат бавно в продължение на няколко дена.

Първо се прави подготовка на плодовете. Избират се пресни плодове, които не са нито зелени нито презрели. Отстраняват се всички стебла и листа. Махат се наранените плодове. След това плодовете се измиват с хладка вода. Най-лесният начин за измиване на плодовете е те да се поставят в гевгир и да се измият така за няколко минути.

В съд с вряла вода се изсипват плодовете годжи бери за 30-60 секунди, т.е. бланшираме ги. Следващият процес е да ги шокиране в ледена вода, т.е. с лъжица прехвърляме плодовете от врящата вода в съд с вода с кубчета лед. Бързото изменение на температурата ще доведе до напукване на повърхността на плодовете, което довежда до ускорение на процеса на сушене.

Годжи бери може да се изсуши във фурна на много ниска температура. Фурната се загрява на 60 градуса по Целзий, като вратичката на фурната се оставя отворена. Плодовете се разстилат в тава, покрита с хартия за печене. Важно е да не се допират, за да се изсушат по-бързо и за да не залепнат едно за друго.

Тавата се поставя в средата на фурната, като вратичката се оставя леко отворена, за да се осигури постоянен въздушен поток. Може на 1-2 часа, тавата да се завърта, за да може плодовете да се изсушат равномерно. Сушенето обикновено трае около 12 часа.

Периодично трябва да се проверяват дали са готови. Признаците за това са: намалили са видимо размера си, станали са сбръчкани, по-твърди са на допир и са потъмнели.

Плодовете се поставят върху метална ситна решетка (скара), като трябва да не се допират. Преди да поставите плодовете на слънце, за да ги изсушите, трябва да ги покриете с тензух. Тензухът ще предпази плодовете от всякакви насекоми и други външни елементи. Поставете плодовете навън на пряка слънчева светлина.

Трябва да ги завъртите веднъж или два пъти на ден, за да сте сигурни, че те изсъхват равномерно. За да изсушите достатъчно плодове, използвайки слънчева светлина, това може да отнеме два до четири дни. Проверете прогнозата за времето, преди да използвате този метод, за да сте сигурни, че няма да вали.

Плодовете се поставят на едно и също ниво в дехидрататора (уред за сушене на плодов). Поставя се таблата в уреда и отворът се оставя отворен. Това ще стимулира въздушния поток и ще стимулира процеса на сушене.

Следват се инструкциите за употреба на уреда, но по принцип трябва да се настрои на средно ниско ниво. Проверявайте периодично плодовете и ги изваждайте от дехидратора, след като изглеждат сухи.

Годжи бери се съхранява в херметически затворен съд на хладно и тъмно място. Предпазват се от влага. Срокът им на годност е една година, ако се съхраняват правилно.

Прочети също за какво е полезно годжи бери, как се прави чай от годжи бери и какво съдържа годжи бери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати