Gotvach.bg»Съвети»Колко време се аерира ракията?

Колко време се аерира ракията?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Колко време се аерира ракията?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Всеки любител на добрите алкохолни напитки трябва да знае, че за получаването на качествена ракия се изисква аериране. Процесът аериране касае периодът на ферментация на джибрите и не засяга готовия продукт.

Аерирането на ракията е изключително необходимо, за да бъде стимулирано размножаването на дрождите от род Saccharomyces cerevisiae. Дрождите са главните участници във ферментационния процес и позволяват алкохолната ферментация да протече правилно и без наличието на вредни деривати.

Тъй като дрождите са аеробни микроорганизми, те трябва да живеят в кислородна среда. За да бъде осигурен този така важен за микроорганизмите кислород, е необходимо плодовата каша да бъде разбърквана минимум един път дневно в продължение на три седмици.

Така се осигурява правилното протичане на алкохолната ферментация. Особено когато настъпи периодът на активна ферментация, която продължава около 14 дни, добрият производител трябва да се постарае да разбърква плодовата смес дори два пъти дневно, за да си осигури качествен продукт.

Ако процесът на аериране на ракията не бъде спазен по правилния начин, ще се получи продукт с високо съдържание на оцетна киселина, алдехиди и други съединения, което е твърде неблагоприятно за вкусовите качества на готовата ракия.

Виж също защо загаря ракията и какво влияние оказва ракията върху кръвното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен