Толстолоб е вкусна риба, която обаче изисква нужното внимание. Преди да се пристъпи към готвене, толстолобът трябва да се почисти.
Как се почиства толстолоб?
Свалят се люспите, изрязват се перките и опашката, отрязва се главата на рибата, разпаря се през корема и се изчистват вътрешностите. Ако има хайвер - отделя се и може да се осоли за тарама.
Толстолобът не хвърля хайвер във вътрешните водоеми, хайверът узрява и после се резорбира от организма на рибата.
Измива се за по-прегледно и след това започва същинската част на чистенето на толстолоба. Задължително се дере, защото кожата има дъх на загнили водорасли и може да е изключително неприятна.
Дрането на толстолоб обаче е трудно, с остър нож се цепи кожата по гърба, по дължина от двете страни и плътно покрай гръбната перка, и от там - бавно се сваля надолу към корема.
Пак се измива и рибата се цепи с остър нож по дължина, по гръбната кост. Ако е по-едра, се цепи още един път, за да се отдели и гръбната кост.
Двете филета (с ребрата) се режат на парчета напряко през 10-12 см., гръбнака с месото по него - също. Посоляват се и леко се на намазват с олио (по възможност със зехтин), за да не залепват на скара.
Ако и вие обичате да хапвате толстолоб, препоръчваме да разгледате и опитате някои от тези предложения:
- вкусен паниран толстолоб;
- толстолоб на тиган;
- или толстолоб на фурна;
Коментари