Лененото семе има ли странични ефекти?

Лененото семе има ли странични ефекти?

Лененото семе е изключително полезно и много богато на омега-3 мастни киселини. Въпреки че носи редица ползи за тялото, то може и да причини някои нежелани странични ефекти.

Най-често срещаният негативен ефект от лененото масло и лененото семе е разстройването на стомаха, болки и получаването на диария. Разстройството може да се получи, ако превишите нормалните дози на прием.

Хранителните добавки, в които има ленено семе, може да въздействат с различни хапчета, което също е неблагоприятно. Затова, ако приемате някакви лекарства и искате да пиете такива добавки, най-добре е да се консултирате с лекар. Хората, които пият хапчета за разреждане на кръвта със сигурност трябва да избягват лененото масло, защото може да се забави съсирването на кръвта. Маслото може да повиши и риска от кръвоизлив при операция.

Лененото масло е много богато на фитоестрогени, които имат свойството да имитират естрогена в тялото. Те могат да окажат вредно влияние върху хормоните, затова бременни, кърмачки и жени с хормонален дисбаланс не бива да го пият.

Възможно е да се получат и алергични реакции от лененото семе. Най-честите симптоми на алергия се изразяват с отоци, обриви, проблеми с дишането и общо неразположение.

По отношение на влиянието на лененото масло при рак на простатата има две съвсем разнопосочни мнения. Първото е, че то намалява риска от рак, но според второто съдържанието алфа-линоленова киселина в маслото може да повиши риска от рака. Същото важи и за макулната дегенерация – все още не може да се докаже дали маслото помага или вреди.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати