Киселото зеле се бори с рака на дебелото черво

Кисело зеле

С наближаването на Коледа и Нова Година салатите и ястията с кисело зеле са неизменен спътник на трапезата ни. Този деликатес е истинска съкровищница от полезни витамини и вещества, които са балсам за стомаха ни и силен съюзник в борбата срещу рака на дебелото черво.

Всъщност киселото зеле не е Български или дори Балкански патент. Киселото зеле е открито от китайците и е на особена почит и в тяхната кухня. Киселият деликатес е продукт от ферментацията, която се причинява от бактериите на млечната киселина. Тези бактерии атакуват въглехидратите на зелето, като ги разлагат на млечна и оцетна киселина и спомагат зелето да се запази за дълго.

Известно е, че бактериите на млечна киселина имат положително въздействие върху човешкия организъм. Те актививизират имунната система, а по този начин подпомагат борбата на организма срещу тумори.

Бактериите на млечната киселина пречат на чревните ензими да метаболизират безопасните преканцерогени в опасни канцерогени.

Проучвания показват, че някои от щамовете на млечнокиселите бактерии дори са в състояние да поемат нитрит и да го преработят, така че от него да не може да се образува нитрозамин.

Зеле

Редовната консумация на кисело зеле е изключително ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. Киселото зеле намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, за които е известно, че са силни стимулатори на туморите.

Киселото зеле е верен помощник в борбата с храносмилателните проблеми. Съдържащите се в него млечнокисели бактерии оказват благоприятно влияние върху чревната флора и възпрепятстват растежа и развитието на болестотворни микроби.

Една проста рецепта, която ще сложи край на храносмилателните ви проблеми – в продължение на 2-3 седмици консумирайте по 200 г кисело зеле дневно, като задължително го дъвчите добре.

Сарми с кисело зеле

Казахме ли ви, че киселото зеле е истинска витаминозна съкровищница? То е изключително богато на витамин B12, който обикновено липсва при растителните продукти.

Витамин B12 стимулира работата на нервната система, ускорява метаболизма на желязото, отговаря за строежа на червените кръвни телца и снабдяването на клетките с кислород. Този витамин подпомага клетъчния растеж, изграждането на костите, преработката на мазнините и активността на мускулите, особено на сърдечния мускул.

Киселото зеле е много богато и на витамин B6, който е критичен за белтъчната преработка. Този уникален продукт е богат и на ниацин, който допринася за доброто настроени е клетъчната енергия, като поддържа общата и мозъчната обмяна на веществата.

Зимният деликатес е доста богат на минерали, в т.ч. калий, който има изразен обезводняващ и обезкисляващ ефект. Зелето е богато и на желязо, коте участва в процеса на кръвообразуване и клетъчно дишане, и магнезий, който има важна роля за мускулната сила и работата на сърцето.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати