Диетата след операция на дебелото черво е жизнено важна за вас и трябва да бъде следвана точно. Неправилното хранене може да ви навреди и да забави процеса на оздравяване. Има различни видове и причини за такъв тип операция, като степента на засегнатата част може да се отрази значително на способността ви да се храните и да въздейства на вашият хранителен режим.
След такава операция ще се наложи коренно да промените вашият режим на хранене, като може би ще трябва да избягвате някои храни до края на живота си. Задължително се налага да се консултирате със специалист диетолог, който да изготви вашата диета и това с кои храни да започнете да се храните след операцията.
Много често след операция на дебелото черво захранването започва едва на четвъртия ден след операцията, защото това дава време на дебелото черво да се възстанови и заздравее. Когато започнете да ядете, то вие ще започнете с бульони и сокове, както и храна, която е много лесна за храносмилане.
Може да се наложи да ограничите временно следните храни: сурови зеленчуци, кожата и кората на плодовете, зърната богати на фибри, боб, грах, сладките както и мазните и пържените храни.
Някои храни могат да намалят миризмата и течността в изпражненията като киселото мляко, сок от червени боровинки, лепкав ориз, мътеница, ябълковото пюре и бананите. Диетата трябва така да бъде структурирана, че да съдържа нискоостатъчни вещества, което има за цел да даде време на дебелото черво да се лекува.
Вашият диетолог трябва да ви помогне, защото не всички храни с ниско съдържание на фибри са с нисък остатък. Вероятно ще се наложи да вземете добавки, защото няма да можете да осигурявате на организма си всички необходими хранителни вещества.
Диетата с ниско съдържание на остатъчни вещества може да включва: бисквити, гевреци, краваи, зърнени храни, макаронени изделия и бял хляб.
От плодовете и плодовите сокове са позволени: ябълковото пюре, кайсии, банани, пъпеш, грозде, праскови, диня като изключение прави синята слива. Добре е да бъдат избягвани сушените плодове.
От зеленчуците се избягват суровите зеленчуци и тези които образуват газ като броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле. Пийте зеленчукови сокове и яжте добре сварени картофи без кожата, варени или пюрирани зеленчуци като цвекло, чушки, моркови, краставици, патладжани, зелен боб, гъби и тиквички.
От белтъчините консумирайте добре сварени постни меса, като ги мариновайте със сол, соя, оцет или цитрусови плодове за да се сдобият с влакна. Позволени са също рибата и яйцата, като задължително избягвайте боба, грахът и лещата, като и всички ядки и семена.
Коментари