Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Домашен еленски бутНа този етап всичко е в ръцете на еленския климат. По принцип еленският бут трябва да е готов, узрял до края на май - тогава още не е напълно изсъхнал....
28 Окт.
5
Еленски бут сотеМариноване:
Нарязваме лука и чесъна на едро и прибавяме останалите подправки за маринатата, слагаме ги на котлона да кипнат и охлаждаме. Заливаме месото и го държим в покрит съд за 24 часа в хладилник.
Нарязваме отцеденото...
14 Март
6
Боб с еленски бутБобът с еленски бут е ястие, което се предлага в Еленския балкан и е уникално вкусно!...
10 Юли
Еленски бут със сметанов сосНарязвате еленския бут на пържолки.
Запържвате пържолки от еленско и лука в тиган с масло. Нарязвате лютите чушки на шайби, като отстранявате семето и добавяте заедно с мащерката....
30 Дек.
1
Боб със зеле и еленски бутПържолките от еленския бут се нарязват на парчета с големина около 4- 5 см и се заравят в зелето. Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40- 50 минути....
30 Дек.
Еленски бут със сметана върху канапе от картофиПържолата от еленският бут се нарязва на тънки жулиени. Киселите краставички - на дребни кубчета. Измиваме печурките и всяка гъба срязваме на четири парчета....
04 Март
Еленският бут - традиция и майсторлъкПо света има подобни деликатеси на еленския бут – в Италия това е прошутото....
03 Ноем.
1
Еленски гулашПоднасяме ястието еленски гулаш топло с картофено пюре и ароматен селски хляб....
10 Ноем.
2
Еленски каренцаСлагате каретата за 6-8 часа в маринатата, приготвена от изброените продукти. Обръщайте месото от време на време. Подсушавате маринованите карета и запържвате заедно с лука в тиган с масло.
Нарязвате лютите чушлета на...
04 Ноем.
Еленски пърленкиКиселото мляко се разбива с водата, яйцето, захарта и солта. Брашното се добавя постепенно и се замесва еластично тесто. Оставя се за половин час.
След това се разделя на 8 топки, които се разточват. Намазват се с масло...
26 Февр.
Еленски каренцаСлагате каретата за 6-8 часа в маринатата, приготвена от изброените продукти. Обръщайте месото от време на време. Подсушавате маринованите карета и запържвате заедно с лука в тиган с масло.
Нарязвате лютите чушлета на...
04 Ноем.
Гъби по еленскиГъбите се измиват и им се махат пънчетата. Колкото са по-големи гъбките, толкова по-добре.
Подреждат се с дупчицата надолу върху загрята скапа. Докато се пекат се нарязва филето на дребни кубчета. Те се запичат леко на...
22 Ноем.
Гювече по еленскиЕленският бут и филето се нарязват на ситно и се добавят към картофите, а след това се режат и добавят гъбите. Посолява се леко и се полива с олио....
11 Дек.
Наденички по еленскиСмелете местото или го накълцайте съвсем ситно. Добавете солта, пипера, бахара и селитрата. Всички подправки са смлени.
Сместа хубаво омесете и оставете да престои за 1 нощ на студено място, но без да замръзва. Със сместа...
06 Февр.
Еленски кюфтенца на барбекюНаденицата се нарязва на парчета. Те могат да се нанижат директно на дървени шишчета. Друг вариант е да се обели наденицата и от каймата да се оформят кюфтенца, които също се редят на шишчетата с лук. Всичко се запича на...
27 Март
Еленско МесоИзбор и съхранение на еленско месо
- Избирайте по-младо еленско месо, което ще има по-тъмно и с по-ситен релеф месо и бели мазнини;
- Винаги поглеждайте датата на годност, тъй като както и останалите меса, и то е...
12 Септ.
1
Пърленки със сирене по еленскиРазбийте киселото мляко с яйцето и водата, като добавите и олиото, и солта. Сипете сместа в кладенче на пресятото брашно. замесете гладко и еластично тесто. Прибавете още малко брашно при нужда.
От тестото оформете 8 топки...
19 Март
5
Пълнен пуешки бутЗапочваме приготвянето на пълнения пуешки бут, като първо обезкостяваме бутчетата, ако е нужно, пърлим, за да останат пържолките с кожата (може и без кожата, ако не обичате).
Начукваме всяка в стреч фолио. Приготвяме си...
08 Юни
Печен агнешки бутАгнешкия бут се обезкостява, в него се слагат 6 моркова. Поръсва се със сол и черен пипер. Прави се агнешко руло и се овързва с конец. Слага се в тавичка, намазва се с масло и се поръсва с подправките за агнешко.
Около...
04 Дек.
1
Пикантен овнешки бутИзмиваме месото и правим в него прорези, в които слагаме скилидки чесън.
Сгорещяваме маслото и в него изпържваме месото от всички страни.
След това го слагаме в йенска тенджера, заливаме го с 1 ч.ч. гореща вода и...
19 Февр.
Печен овчи бутВ дълбок съд смесваме червено вино и оцет.
Количеството вино, оцет трябва да е равно.
Прибавяме пудра захар, смачкан чесън, черен пипер и сол.
Разбъркваме цялата смес много добре.
Със сместа намазваме месото и увиваме...
19 Март
Шпикован овнешки бутВ почистеното и обезкостено бутче правим малки разрези, в които слагаме чесън, морков, сланина и керевиз.
Запечатваме в гореща мазнина за по минутка от всички страни.
Махаме го от мазнината и в нея задушаваме арпаджика...
04 Дек.
Свински сушен бутДобре загладеният свински бут се слага в голям дървен съд (постав) и се зарива със сол, като по желание може да сложите и ред сланина, също зарита в солта.
Оставяте бута да престои така 2 месеца (минимум 45 дни). След...
18 Април
4
Печен свински бутЗагрейте фурната на 220 градуса.
На повърхността на месото направете няколко дълбоки разреза. Намажете хубаво с олио и овкусете със сол и черен пипер. Срежете главите лук наполовина, без да ги обелвате. Разположете ги...
30 Май
2
Пълнен агнешки бутНаправете разрез по дължина на костта в бутчето, махнете част от месото, за да се оформи джобче, в който да се постави плънката.
Бутчето се поставя в подходящ съд и се накисва с бирата за един час. Лукът се нарязва на...
20 Септ.