Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Домашен еленски бутДомашен еленски бут
28 Окт.
5
На този етап всичко е в ръцете на еленския климат. По принцип еленският бут трябва да е готов, узрял до края на май - тогава още не е напълно изсъхнал....
Еленски бут сотеЕленски бут соте
14 Март
6
Мариноване: Нарязваме лука и чесъна на едро и прибавяме останалите подправки за маринатата, слагаме ги на котлона да кипнат и охлаждаме. Заливаме месото и го държим в покрит съд за 24 часа в хладилник. Нарязваме отцеденото...
Боб с еленски бутБоб с еленски бут
10 Юли
Бобът с еленски бут е ястие, което се предлага в Еленския балкан и е уникално вкусно!...
Еленски бут със сметанов сосЕленски бут със сметанов сос
30 Дек.
1
Нарязвате еленския бут на пържолки. Запържвате пържолки от еленско и лука в тиган с масло. Нарязвате лютите чушки на шайби, като отстранявате семето и добавяте заедно с мащерката....
Боб със зеле и еленски бутБоб със зеле и еленски бут
30 Дек.
Пържолките от еленския бут се нарязват на парчета с големина около 4- 5 см и се заравят в зелето. Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40- 50 минути....
Еленски бут със сметана върху канапе от картофиЕленски бут със сметана върху канапе от картофи
04 Март
Пържолата от еленският бут се нарязва на тънки жулиени. Киселите краставички - на дребни кубчета. Измиваме печурките и всяка гъба срязваме на четири парчета....
Еленският бут - традиция и майсторлъкЕленският бут - традиция и майсторлък
03 Ноем.
1
По света има подобни деликатеси на еленския бут – в Италия това е прошутото....
Еленски гулашЕленски гулаш
10 Ноем.
2
Поднасяме ястието еленски гулаш топло с картофено пюре и ароматен селски хляб....
Еленски каренцаЕленски каренца
04 Ноем.
Слагате каретата за 6-8 часа в маринатата, приготвена от изброените продукти. Обръщайте месото от време на време. Подсушавате маринованите карета и запържвате заедно с лука в тиган с масло. Нарязвате лютите чушлета на...
Еленски пърленкиЕленски пърленки
26 Февр.
Киселото мляко се разбива с водата, яйцето, захарта и солта. Брашното се добавя постепенно и се замесва еластично тесто. Оставя се за половин час. След това се разделя на 8 топки, които се разточват. Намазват се с масло...
Еленски каренцаЕленски каренца
04 Ноем.
Слагате каретата за 6-8 часа в маринатата, приготвена от изброените продукти. Обръщайте месото от време на време. Подсушавате маринованите карета и запържвате заедно с лука в тиган с масло. Нарязвате лютите чушлета на...
Гъби по еленскиГъби по еленски
22 Ноем.
Гъбите се измиват и им се махат пънчетата. Колкото са по-големи гъбките, толкова по-добре. Подреждат се с дупчицата надолу върху загрята скапа. Докато се пекат се нарязва филето на дребни кубчета. Те се запичат леко на...
Гювече по еленскиГювече по еленски
11 Дек.
Еленският бут и филето се нарязват на ситно и се добавят към картофите, а след това се режат и добавят гъбите. Посолява се леко и се полива с олио....
Наденички по еленскиНаденички по еленски
06 Февр.
Смелете местото или го накълцайте съвсем ситно. Добавете солта, пипера, бахара и селитрата. Всички подправки са смлени. Сместа хубаво омесете и оставете да престои за 1 нощ на студено място, но без да замръзва. Със сместа...
Еленски кюфтенца на барбекюЕленски кюфтенца на барбекю
27 Март
Наденицата се нарязва на парчета. Те могат да се нанижат директно на дървени шишчета. Друг вариант е да се обели наденицата и от каймата да се оформят кюфтенца, които също се редят на шишчетата с лук. Всичко се запича на...
Еленско МесоЕленско Месо
12 Септ.
1
Избор и съхранение на еленско месо - Избирайте по-младо еленско месо, което ще има по-тъмно и с по-ситен релеф месо и бели мазнини; - Винаги поглеждайте датата на годност, тъй като както и останалите меса, и то е...
Пърленки със сирене по еленскиПърленки със сирене по еленски
19 Март
5
Разбийте киселото мляко с яйцето и водата, като добавите и олиото, и солта. Сипете сместа в кладенче на пресятото брашно. замесете гладко и еластично тесто. Прибавете още малко брашно при нужда. От тестото оформете 8 топки...
Пълнен пуешки бутПълнен пуешки бут
08 Юни
Започваме приготвянето на пълнения пуешки бут, като първо обезкостяваме бутчетата, ако е нужно, пърлим, за да останат пържолките с кожата (може и без кожата, ако не обичате). Начукваме всяка в стреч фолио. Приготвяме си...
Печен агнешки бутПечен агнешки бут
04 Дек.
1
Агнешкия бут се обезкостява, в него се слагат 6 моркова. Поръсва се със сол и черен пипер. Прави се агнешко руло и се овързва с конец. Слага се в тавичка, намазва се с масло и се поръсва с подправките за агнешко. Около...
Пикантен овнешки бутПикантен овнешки бут
19 Февр.
Измиваме месото и правим в него прорези, в които слагаме скилидки чесън. Сгорещяваме маслото и в него изпържваме месото от всички страни. След това го слагаме в йенска тенджера, заливаме го с 1 ч.ч. гореща вода и...
Печен овчи бутПечен овчи бут
19 Март
В дълбок съд смесваме червено вино и оцет. Количеството вино, оцет трябва да е равно. Прибавяме пудра захар, смачкан чесън, черен пипер и сол. Разбъркваме цялата смес много добре. Със сместа намазваме месото и увиваме...
Шпикован овнешки бутШпикован овнешки бут
04 Дек.
В почистеното и обезкостено бутче правим малки разрези, в които слагаме чесън, морков, сланина и керевиз. Запечатваме в гореща мазнина за по минутка от всички страни. Махаме го от мазнината и в нея задушаваме арпаджика...
Свински сушен бутСвински сушен бут
18 Април
4
Добре загладеният свински бут се слага в голям дървен съд (постав) и се зарива със сол, като по желание може да сложите и ред сланина, също зарита в солта. Оставяте бута да престои така 2 месеца (минимум 45 дни). След...
Печен свински бутПечен свински бут
30 Май
2
Загрейте фурната на 220 градуса. На повърхността на месото направете няколко дълбоки разреза. Намажете хубаво с олио и овкусете със сол и черен пипер. Срежете главите лук наполовина, без да ги обелвате. Разположете ги...
Пълнен агнешки бутПълнен агнешки бут
20 Септ.
Направете разрез по дължина на костта в бутчето, махнете част от месото, за да се оформи джобче, в който да се постави плънката. Бутчето се поставя в подходящ съд и се накисва с бирата за един час. Лукът се нарязва на...