Точно по този начин става хем лесно (и мързеливо) хем както аз го искам. Нямам идея защо майка ми държи тавата на котлона докато ориза поеме водата и тогава я слага във фурната. Питах я и тя каза "да мога да го разбърквам". Какво има да му се бърка - сипах позапържения ориз с лука, водата, наредих месото и бухнах във фурната. Ориза се надигна, като видях, че месото хваща коричка спрях фурната... чисто и просто.
Аз сух ориз търся. Майка напоследък все го прави някакъв слепен и мокър. А аз искам зрънцата да се отделят и да са сухи. Ама ще видим. То преди всичко зависи от ориза. Както и да го готвиш, ако ориза се слепва, той ще се слепи. Слагай му олио, пържи го - не помага.
Слагайки "джоджен" в скоби след "мента" искаш да кажеш че някой нарича джоджена мента??? Имаше един човек дето ме караше да си бера мента, пък аз мириша и му викам : то това е джоджен, каква мента? Джоджена и ментата са две различни неща. От джоджен чая няма да е много приятен, ама от ментата става чудесен чай :)
На супа оцет не слагам от страх да не се развали бързо. Така са ме учили като съм бил малък. Когато се поднесе , естествено се подкиселява. Не се сещам супа на която да не се слага кисело - било оцет било лимонена киселина. А относно миризливия оцет, ще кажа, че напоследък има доста марки оцет, които смърдят направо и развалят всичко на което се сложат. Миризмата е много гадна и като намеря оцет ,който не мирише, гледам да купувам само от него. Иначе , готвиш , сервираш , слагаш оцет и... не става за ядене. После готвача виновен :)
Никога не съм солил патладжан за да пуска "горчива" вода. Нито сега, нито преди.Сяли сме патладжани, купували сме готови, не съм усетил нищо горчиво. Не харесвам млади патладжани - не са вкусни.
Моите коментари