Моите коментари

marcheva14 коментира:
Здравей, Весе! Ако знаеш и колко е хубава... мда. Много шоколад е наистина, но е фина торта. Ще поднеса парче торта и парче нуга сладолед с вишни и портокалови кори и защото тя е малко и с горчив вкус от многото шоколад, сладоледа ще компенсира. Опита я, заслужава си.
marcheva14 коментира:
Тортата е за изложба. Поздравления! Колкото и да не харесвам украси по торти, не мога да не кажа , че е професионално изпълнение. Като състав не е нещо особено, но като украса е съвършенство.
marcheva14 коментира:
Хубава рецепта. Лесна е. Но обичам когато се публикува която ѝ да е рецепта да има подробно обяснение, като: на колко сантиметра се режат корите, и зависимо от големината им вероятно ще трябва да се изпечат една по една, така ли е?? Върху бутер тестото освен, че е надупчено с вилица слагат ли се топчета за печене или боб, например?? Това са важни неща и защото ми харесва бих искала и по -подборно обяснение. Севда, моля ти се уточни ги тези неща за да мога да я приготвя. Благодаря! Мари14
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Сега виждам коментара на ТедоКирякова и веднага отговарям, но първо се извинявам за закъснението и късно прочетен коментар. Първо, това да се замени олио с масло или зехтин е от огромно значение за приготвянето на едно добро ястие в полза на маслото и зехтина, разбира се. Подобни рецепти разбира се , че има и у нас и са с наименованието миш-маш, който аз ненавиждам, тъй като прилича на нещо изплюто, да не кажа и по -лошата дума. А това каква подправка ще се добави е от огромно значение, тъй като тя придава първо, неповторим вкус и аромат и второ не е използвана до момента и е нещо по-различно, което е и по-привличащо при приготовлението на този Менамен, а и не случайно го пускам, защото е непознат до момента у нас точно с приготовлението му и подправките. Както се вижда съм го взела като рецепта от небезисвестния Максут Ашкар, вероятно на теб нищо не ти говори, за съжаление. Многократно посочвам в рецептите си ванилия, но това не е обикновена ванилия, а ванилия - екстракт, т.е. оригиналната течна ванилия, или ванилия шушулка, защо ли, защото тя има много по-различен аромат от тази която се ползва в повечето случаи от повечето домакини, домакини пиша, а не кулинари, защото двете неща са силно различни. Всеки път когато публикувам рецепта задължително и правя забележка под написаното именно за това да се спазват рецептите, така както са в оригинал , а и оттам и положителните резултати на всяка една рецепта. Поне аз така практикувам. Креативност - ще я оставим за големите творци като известните готвачи, ние сме само повтарачи на техните произведения и то само се опитваме. Поздрав!
marcheva14 коментира:
Здравейте, момичета! Благодаря! Маковите кифли наистина са повече от хубави и наистина това са истински макови кифли. Ако ми се разреши ще пусна и още една снимка на разчупена такава за да видите и отвътре как изглежда. Прекрасна консистенция на тестото. Честно! Интересното при тях е това, че те не ухаят на козунак както се очаква, а тестото си ухае на макова кифла. Като работа не са сложни, елементарни са, повече е времето за втасване, но ако се съкрати няма да са точно такива кифли, а съвсем други, защото веднага ще се промени състава на тестото. За да има толкова пъти втасване си е от голямо значение за добрата им направа и да са като онези от детството на нашите майки. Силно ги препоръчвам. Мариянче, нали си забелязала , че аз съм си силно обяснителна в рецептите , които публикувам, искам всичко да е ясно и подробно. Такава съм си, малко подробна в детайлите. Ето, както забелязваш написах 15 бр изречения...... Сърдечен поздрав! Мари14
marcheva14 коментира:
Чудесно изглеждащо парфе, браво! Прекрасен външен вид. Разгледах рецептата, разгледах и снимките, но не ми е ясно при толкова грамаж на хубава сметана, какво прави там и това кис. мляко, и каква би била неговата роля, смятам че напълно ще е излишно и бих го изключила веднага. Само ще промени добрия вкус на тортата.
marcheva14 коментира:
Кака и Батко, добавям се , като изписвам наименованията на видове козунак снимани и направени от мен. Когато ги изпишеш горе в търсене на рецепти те ще излязат и ще се ориентираш по името ми - Мари14. Това са моите рецепти . 1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка. 2. Моят козунак Руска плитка. 3. Козунак с Маскарпоне.
marcheva14 коментира:
Кака и Батко, чукни на името ми и ще ти се отвори страницата на която можеш да видиш моите снимки и рецепти, лесно е. Нямам против винаги да дам съвет, не мисли, че аз съм ги измислила тези рецепти, винаги копирам, следя, опитвам от някои по-добри от мен. Това , че имам претенции за направата на добър козунак си е вярно. Много пъти съм пробвала, учила съм се, питала съм и винаги съм подбирала най-добрите рецепти. Резултатите сами говорят. Коментарът ми трябва да те амбицира за да се опиташ отново да направиш този прекрасен сладкиш. Аз не правя само по Великден, просто решавам някой ден и ги започвам. Това е практиката, която ме е научила да стана добра в направата им. Докато не направих според мен най-доброто на което съм способна аз не се спрях. Такава съм си във всичко, амбицията винаги ми е била водеща и не съжалявам, че съм си такава. Вярвай ми, градивно е. Виждам, че има и много по-добри от мен и аз си ги следя, записвам, копирам и опитвам и най-вече, питам. Сърдечен поздрав! Мари14
marcheva14 коментира:
Сега видях тази рецепта в най-снимани рецепти. Не ми харесва определено. На външен вид на нищо не прилича, недопечен е. Няма хрупкава коричка. В рецептата пише: " 2 пакетчета суха мая", което е невъзможно, то едното е 11 г и е за 1 кг брашно, не е уточнено добре. За поръсването пише" 1 яйце и 50 мл олио", това е невъзможно, има някаква грешка. Винаги се ползва 1 яйце и 1 с.л прясно мляко или 1 яйце и 2-3 капки олио. Какви ядки, орехи, бадеми, цели или натрошени или смлени, не е уточнено. Сол -тя липсва изобщо , а е толкова важна защото разграничава вкусово смесите. Плитка, ами тя изобщо липсва и според мен се е разляла защото количеството на маята е много. Мазнината -не ми харесва ,че е само с олио, а това означа , че ще има дъх на олио, по добре е 200 г масло и 50 мл олио за да има мекота козунака. Някои кулинари даже разделят мазнината между масло, олио и мас. По принцип никога не се работи само с една и съща мазнина. Стафидите напоени в ром са задължителни за този вид сладкиш и всички други добавки са пожелание, като локум и др. Аромати, като ром, портокалова, лимонова кора няма никакви, освен ванилия и то на прах. Печенето - на 180 градуса е много и при тези градуси би трябвало отгоре да се получи изгаряне , а от вътре да е суров. Имам претенции за приготвяне на този вид сладкиш и го доказвам с публикуваните си рецепти и снимки. Не бих приготвила тази рецепта.
marcheva14 коментира:
Един Киш трябва да има много сметана и яйца в плънката си. Сиренето ако е българско - абсурд. Трябва хубаво твърдо сирене. Примерно Пармезан и то на количество . Аромати като чубрица и риган - абсурд. В едно хубаво маслено тесто никога не се слагат яйца, а само е от брашно, сол, студено масло и ледена вода. Това трябва да се нарича ... маслено тесто със зеленчукова плънка по български. Няма лошо, но не е Киш.
marcheva14 коментира:
Чудесен на външен вид хляб. Ще го направя с помощта на миксер за да не меся на ръце. Само олиото ще го заменя със зехтин, мисля, че няма да е проблем. Само не е уточнено колко грама е маята, защото има от 7 г и от 11 г и ще сложа такава от 7 г смятам, че ще е достатъчно.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Е, две щипки маково семе липсват, нали се вижда и на снимката, че е поръсен. Това не е проблем, не плънка с маково семе за да се изписва с точност и грамаж.
marcheva14 коментира:
Прекрасен външен вид. Според мен това не е козуначен хляб, а точното му име трябва да е, хубав козунак с поръска от маково семе. Липсва само ванилията и кора от лимон. Разгледах и снимките и има прекрасна влажна структура и конци. Браво!
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Сложен - не. Много съм изписала като рецепта и съм дала обяснения как точно да се направи, но сложно в никакъв случай. Винаги съм на разположение за съвет. Рецептата е елементарна, може да се работи и с големите бъркалки на миксера за по-лесно. Специално аз го работя в стоящ миксер и наистина ми е лесно. Но години наред ги работих на ръце.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Вили, благодаря!
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Джоджена придава съвсем друг аромат. Няма общо с нашия миш-маш. Както съм написала в рецептата , се приготвя с зехтин и масло. Аромат прекрасен се разнася, това е от доброто и качествено масло и лекия зехтин, разликата с олиото е огромна. Спазвайте си рецептите, така както са написани за да има добри резултати.
marcheva14 коментира:
Здравейте, момичета! Много е приятен този кейк, точно за кафе с приятелки. Не, кафе в него няма, но може и да се добави, въпреки че аз не бих добавила и си спазвам точни пропорции на всяка една рецепта, какво си пише това и изпълнявам, измервам винаги точните количества на грамажите, и затова са винаги с успех. Точна съм, такава съм си. Вие може да пробвате и съответно да споделяте, няма лошо. Направете го в тортена форма с падащо дъно, по удобно е с разрязването и по-красиво стои в чинийката, а чашата с плътно черно кафе е за разкош. Пуснала на шеста страница на моята стена" Кейк с шоколад и орехи" разкошна е, освен това изглежда много добре на външен вид. Вижте я. Лесна е, а и аз трудни рецепти не пускам, излишно е. Нямам време за такива. Препоръчвам я! Поздрав най-сърдечен!
marcheva14 коментира:
Благодаря, девойке прекрасни! Бисквитките са чудесни и както е споделила Ваня са точно за кафенце с приятелка. Не са трудни, лесно се правят, нека само да е изстудено добре тестото. Спазвайте градусите, защото това е маслено тесто и бързо губи форма и се разлива при ниски градуси на печене.