Моите коментари

marcheva14 коментира:
Добави коментар. Да, Наталия, имаше си обяснение, но аз в момента не мога да се сетя какво точно беше, нещо се променя състава им на белтъците когато преседят. Благодаря, че сподели.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Нямам нищо против някой да добави снимка към моите рецепти, но ако не се сърдиш ще ти отбележа, че не е добре покрита в краищата лазанята ти със сос Бешамел и коричките са се вдигнали което говори, че там е суха. Сос Бешамел трябва да е на голямо количество, това е задължително. Ако не ти харесва моя коментар веднага ще го изтрия.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Ирина, белтъците трябва да са стари, т.е. преседели няколко дни в хладилник, най-малко 24 часа, това е задължително, а за да се разбият хубаво трябва да са били поне два часа извадени предварително от хладилник, да са на стайна температура Това е указанието във всяка една рецепта и аз го спазвам винаги..Ако се разровиш из рецептите ще разбереш защо трябва да престоят най-малко 24 часа в хладилник , а най-добре поне 3 до 5 дни.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Удоволствието е мое! Приятен ден!
marcheva14 коментира:
Моника, здравей и здравей на Албена! Моника, напиши в youtube French Macarons , Chocolate Macarons, Raspberry Macarons , първото е френски макарон, шоколадов макарон и ягодов макарон и ще ти излязат различните клипове и съответно рецепти. Но аз рецепта съм пуснала и можеш спокойно да я ползваш. Също така съм дала източник Йоана Петрова и през Гугъл можеш да напишеш и ще ти излезе и нейната рецепта и най-важното е да гледате техниката на свиване на белтъчната маса с бадемовото брашно. Въртенето на шпатулата. Можеш спокойно да пропуснеш в рецептата на Й.Петрова допълнителните съставки като канела, бахар и др. Остави само на основните продукти както съм ги дала в рецептата по-горе. Нейните са добри, но са по коледни с много аромати. Този пълнеж който съм посочила е най-лесния и елементарен, но е много приятен. Затопли си леко сладкото което си пожелаеш, постави желатина в студена вода за да набъбне няколко минути и го прибави към топличкото сладко, но да не е горещо. Добави и алкохола и остави да се темперира, то ще се стегне , но не го изпускай да стане плътно желе, а да е хем стегнато, хем меко и с малка ч.л нанасяш и захлупваш с другата черупка. Притискаш леко. Макарона е най-добър на следващия ден, той тогава омеква и така трябва да бъде, иначе в същия ден е доста твърда черупката. PS ако нямате бадемово брашно готово може сами да си направите, като се бланшират в гореща вода бадемовите ядки за няколко минути, люспата пада веднага, оставяте ги да се изсушат добре и се минават няколко пъти през блендер и стават на бадемово брашно. Тези които са от София могат да закупят такова готово на ул Ан.Кънчев" до сладкарница "100 гр сладки" близо до "Солунска". Цена за 100 г - 3.60 лв
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Албена, не, в никакъв случай, напротив, равномерно разпределя температурата във фурната.
marcheva14 коментира:
Този лимонов тарт е изключително приятен с лимоновият си вкус, с чаша хубаво черно кафе, хрупкав маслен блат, ефирен лимонов крем и лек белтък като пяна. Препоръчвам! Много лесен за изпълнение, така и съм посочила - лесна рецепта. Важното при него е обгарянето на белтъчната смес и ако нямате горелка може да се сложи на грил фурната за няколко минути, но много внимателно да не прегори.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Моника, важното е тенджерата да е с дебело дъно и стени, разбира се и с капак. Смятам че в йена няма да има никакъв проблем, защото йената има дебели стени, не съм пробвала но виж как е, на принципа проба-грешка.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Не, не са трудни, но трябва да се изгледат клипове предварително в които се показва как точно става сгъването на това белтъчно-бадемово тесто. След като се схване техниката става доста елементарно да се направят. Изпичането им е много важно, на съответната температура и времето за печене да се спазва стриктно.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Моята фурна е с вентилатор и винаги го ползвам, защото смятам че по-добре се завихря топлия въздух. Ако смяташ, че на 100 градуса при теб ще изгорят намали градусите , а за да си го сигурна си купи термометър за фурна, не е скъп. Той е много удобно и практично малко кръгло термометърче, което изключително точно показва градусите. Въпреки че фурната ми е много добра аз ползвам такъв за да съм спокойна при изпичането на всеки сладкиш. Има два вида термометри, такива които ти показват дали е готово печивото, това са термометри сонда, или наречени термо-игла и такива които ти показват само градусите на самата фурна. Имам и двата и много работа ми вършат, но най-вече този за фурната. Термо-иглата ако не се лъжа беше около 25 лв , другия още по-евтин. Много хубава работа ми върши и термометъра за сосове. Ползвам ги всичките, голямо удобство са.
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Моника, да се допълня, че не мога да разбера как се редактирва и затова пускам нов пост, ..вариш цялата консерва неотворена, нали разбираш, не я отваряш.
marcheva14 коментира:
Здравей, Моника! Дулсето го купувам от чужбина най-вече. Но може и да си го направиш сама, като си купиш конденз. мляко, но задължително със захар и го поставиш в тенджера с вода но водата да го покрива. Слагаш го на умерен огън да ври за около 1 1/2 ч- 2 ч като постоянно гледаш да е залято с водата и доливаш ако се е изпарила. След това вече ще е готово за ползване. Друг начин е да си купиш от руските магазини Сгушенка се нарича, прекрасно карамелено мляко за ползване веднага.
marcheva14 коментира:
Чудесен козунак , прекрасна форма и прекрасно изпечен!! Хубави и светли празници желая! Мари14
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Ваня, не е сложна, само писането е много, ако разгледаш подробно ще видиш че в нея няма нищо сложно. Винаги съм на разположение за уточнения. Сега ще пусна и снимка с козунак -Руска плитка. Също така лесно се прави, само ще изпиша цяла страница за подробности около направата му , или по-точно как се оформя красиво тестото.
marcheva14 коментира:
Христос Воскресе, девойки приятни! Светли празници, мир и спокойствие в душите Ви. Този козунак, а и другите са повече от хубави, препоръчвам. Не ми беше удобно да пускам рецепта за козунак със заквасена сметана, защото вероятно я има вече публикувана и ще се повтарям и може и да ме изтрият. Но, ако някой иска, прояви интерес веднага ви пускам. Подробно описание винаги правя, защото аз така харесвам да чета и на другите рецептите, а не да оставям да се досещам какво следва, но ако съм прекалено подробна веднага може да ми се направи забележка и ще спра. Хубав ден!
marcheva14 коментира:
Добави коментар. Христос Воскресе на всички които са посетили моята страница! Нека има светлина и мир в душите Ви. Джимиле, да го направим няколко пъти, пък може и да се случат нещата, ти какво ще кажеш..Аз го направих няколко пъти, но при мен не са се случили все още, ще продължавам, пък знаели човек от къде ще изскочи зайче....
marcheva14 коментира:
Албена, изобщо не се притеснявай с тази елементарна рецепта. Става силно лепкаво в началото, оставяш да втаса задължително така както съм посочила в рецептата и то след 3-4 часа или след цяла нощ , то ще бъде цялото на мехурчета, точно като лепило е. Не забравя да омаслиш свежото фолио, което поставяш върху втасващото тесто, защото иначе знаеш ще ти залепне . После премяташ от центъра към краищата само с широка шпатула, подхващаш го, изтегляш го нагоре и прехвърляш към срещуположната страна и така от всички страни. Не е необходимо повече. Вече оформяш с ръце леко на топка и оставяш отново да втаса за 30 мин или по точно казано да си почине, срязваш..Печеш.
marcheva14 коментира:
Много са ....жестоки, само не забравяйте по малко люто да си сложите, това е разковничето ѝ за мен. Точното наименование е: "Скариди саганаки", защото се приготвя в едно малко специално съдче, нещо като тиганче ама аз го нямам, та преименувах рецептата , побългарих я със заглавието ѝ.