Мислите ли, че знаете всичко за яйцето извън многото варианти за неговото приготвяне? Оказва се, че то крие под черупката си повече тайни, отколкото предполагаме. Ето поне 7 любопитни факта за яйцата, които ще ви изненадат.
1. Яйцето не се съхранява в хладилника
Противно на общоприетото схващане (и на отделението за яйца, с което се продава всеки хладилник) яйцата не се съхраняват в хладилника. Защо? Защото те са естествено покрити със защитен филм, който пречи на бактериите да преминават. Освен това яйцата в големите помещения никога не се съхраняват на хладно, защо тогава да го правим вкъщи?
2. Черупката му има пори
Черупката на яйцето има пори и поради тази причина, поставено в хладилника, то може да абсорбира всичките му миризми. Вероятно ви се е случвало и знаете, че не е никак приятно. Това е още една причина да избягвате поставянето на яйцата в хладилника. Ако забравите, може би миризмите му ще ви подсетят.
3. Жълтъкът се консумира в рамките 24 часа
![Яйчен жълтък](https://gradcontent.com/lib/600x350/boiled-eggs-breakfast1.webp)
Внимание, трябва да сте наясно, че не може да направите нищо с едно вече счупено яйце. Счупено, то е любима почва за микробите. Не го прибирайте в чашка или чинийка до времето, в което ще го приготвяте. Суровият жълтък трябва да се консумира в рамките на едно денонощие - 24 часа, не повече.
4. Всеки номер значи нещо
![Яйца от кокошки](https://gradcontent.com/lib/600x350/eggs-qica4.webp)
0, 1, 2 или 3… всяко продавано яйце трябва да има номер на черупката, за да информира потребителите за начина на отглеждане на кокошката, която го е снесла. Номер 0 означава, че яйцето е продукт на биологично земеделие, 1 - че кокошката е отглеждана на открито, 2 - чрез подово отглеждане (кокошките не са в клетки, но са в затворени помещения) и 3 - че кокошката е израснала в клетка.
5. Яйцата няма един и същи цвят, защото...
![Цвят на черупката на яйцата](https://gradcontent.com/lib/600x350/white-brown-eggs2.webp)
В някои страни яйцата са бежови, в други са най-често бели. В България се срещат и от едните, и от другите, но най-много са тези с по-тъмна черупка. Всъщност цветът няма никакво отношение към качеството на яйцето. Оцветяването на черупката зависи от породата на кокошката носачка.
6. Никога не мийте яйцата
![Кутия с яйца](https://gradcontent.com/lib/600x350/eggs-qica.webp)
Често се случва, когато отворите кутията с яйцата, някое от тях да е потънало в мръсотия. Това поставя въпроса за замърсяването на яйцата. Но няма място за безпокойство, предпазващият филм на черупката пречи на бактериите да преминат през нея в яйцето. Ако обаче миете яйцето, вие ще премахнете тази защитна бариера и рискът от замърсяването ще стане по-голям.
7. Проверете дали яйцето е прясно, без да го чупите
Напълно възможно е да проверите дали яйцето е прясно, без да се налага да го счупвате. Достатъчно е да го потопите в чаша с вода, ако потъне, значи е прясно, ако е “между две води”, трябва да го консумирате бързо, ако плува свободно, вече не е годно за консумация.