Лещата е една от добре познатите храни на българската трапеза. Това вкусно бобово растение присъства в редица супи, яхнии и салати.
Освен апетитна храна лещата е и много полезен продукт, тъй като съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др.
Източник е още на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, селен, фосфор и цинк. Същевременно лещата е бедна на калории, което я прави чудесен избор за хората, които се борят с излишните килограми.
Полезна храна е също така и за лицата, страдащи от диабет, запек, анемия. Вижте и още любопитни факти за лещата в редовете по-долу.
1. Лещата се среща в различни цветове – някои зрънца са кафяви, а други – черни, червени, зелени, жълти;
2. Лещата е предпочитана храна за вегетарианците не само заради състава си, но и заради вкуса си. Кюфтетата от леща напомнят до голяма степен на тези от месо;
3. Лещата е храна, разпространена не само у нас, но и в много други страни. Употребява се често в кулинарията на Близкия Изток. Популярна е във Франция, Гърция и др;
4. В Пулман, Вашингтон редовно организират фестивал, посветен на лещата;
5. В Близкия Изток се поднася с ароматни сушени подправки и чесън. Във Франция пък се съчетава с печена мръвка;
6. Най-подходящите подправки за леща са кимион, черен пипер, сминдух, черен пипер, куркума, магданоз;
7. Лещата е за предпочитане пред боба, защото няма нужда да бъде накисвана толкова дълго преди термична обработка;
8. В някои култури са наричали лещата месото на бедняците, тъй като е по-евтина и както вече споменахме, наподобява вкуса на месото;
9. Лещата е била част от менюто на древните египтяни, древните гърци и древните римляни;
10. Изследвания показват, че лещата се бори успешно с есенната депресия.
Коментари