Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за уасабито, които със сигурност не знаете

Любопитни факти за уасабито, които със сигурност не знаете

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
Уасаби
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Уасаби и суши вървят ръка за ръка. Една хапка от граховозелената паста ужилва устната кухина с изгаряща топлина само за няколко секунди и доставя на небцето едновременно болка и удоволствие. Характеризира се с пикантен аромат и вкус, но определено се различава от черния пипер, който е популярен у нас.

Уасабито може да се използва не само като топинг за суши, но и в качеството си на добавка към много други специалитети. Успешно може да се вложи при приготвянето уасаби майонеза, пюрета, маринати за месо, картофки и други зеленчуци. Изброените дотук факти са добре известни на повече кулинари. Има обаче някои не толкова популярни данни за уасабито, които малцина знаят. Вижте няколко от тях в следващите редове!

– заводът за уасаби Уасаби Японика, който датира от десети век и се намира в Япония, до ден днешен култивира растението, от което се приготвя зеленият продукт. То расте в хладни, сенчести, планински и речни райони в страната на изгряващото слънце, но успешно вирее в САЩ, Тайван и Китай. Културата се развива и при по-високи температури, но не понася пряка слънчева светлина и именно по тази причина е трудна за развъждане. Оттам пък идва и по-високата ѝ цена на пазара;

– заради недостига и увеличилото се търсене повечето от пастите и праховете уасаби, предлагани в супермаркетите, съдържат аромат, който наподобява уасаби, но в действителност няма нищо общо с вкуса му. Ароматът е създаден в комбинация от хрян, китайска горчица, хранителни оцветители и други съставки. Когато купувате уасаби, прочетете съдържанието описано на опаковката му. Ако в него не е изписано, че съдържа уасаби или уасаби японика, значи вероятно ще си дадете парите на вятъра;

Уасаби и сьомга

– уасаби е член на семейство Кръстоцветни, сред които са зелето, хрянът и синапът. Поради тази причина често е наричано японски хрян. Това обаче не е правилно, тъй като двете растения са много различни. Уасабито расте във водата, а частта, която е потопена, прилича на корен, но това всъщност е стъбло му;

– поради малките количества, които консумираме от продукта, не можем да получим голяма хранителна полза от него, но е добре да знаем, че той има противовъзпалителни и антимикробни свойства. Освен това съдържа калций, калий и витамин С;

– уасаби пастата бързо губи вкуса си. Има опасност да се лиши от вкусовите си качества, ако остане непокрита дори само 15 минути. Поради тази причина е необходимо да бъде консумирана веднага;

- традиционно уасаби се настъргва на ренде, направено от кожа на акула, което има структура на фина шкурка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest