Уасаби и суши вървят ръка за ръка. Една хапка от граховозелената паста ужилва устната кухина с изгаряща топлина само за няколко секунди и доставя на небцето едновременно болка и удоволствие. Характеризира се с пикантен аромат и вкус, но определено се различава от черния пипер, който е популярен у нас.
Уасабито може да се използва не само като топинг за суши, но и в качеството си на добавка към много други специалитети. Успешно може да се вложи при приготвянето уасаби майонеза, пюрета, маринати за месо, картофки и други зеленчуци. Изброените дотук факти са добре известни на повече кулинари. Има обаче някои не толкова популярни данни за уасабито, които малцина знаят. Вижте няколко от тях в следващите редове!
– заводът за уасаби Уасаби Японика, който датира от десети век и се намира в Япония, до ден днешен култивира растението, от което се приготвя зеленият продукт. То расте в хладни, сенчести, планински и речни райони в страната на изгряващото слънце, но успешно вирее в САЩ, Тайван и Китай. Културата се развива и при по-високи температури, но не понася пряка слънчева светлина и именно по тази причина е трудна за развъждане. Оттам пък идва и по-високата ѝ цена на пазара;
– заради недостига и увеличилото се търсене повечето от пастите и праховете уасаби, предлагани в супермаркетите, съдържат аромат, който наподобява уасаби, но в действителност няма нищо общо с вкуса му. Ароматът е създаден в комбинация от хрян, китайска горчица, хранителни оцветители и други съставки. Когато купувате уасаби, прочетете съдържанието описано на опаковката му. Ако в него не е изписано, че съдържа уасаби или уасаби японика, значи вероятно ще си дадете парите на вятъра;
– уасаби е член на семейство Кръстоцветни, сред които са зелето, хрянът и синапът. Поради тази причина често е наричано японски хрян. Това обаче не е правилно, тъй като двете растения са много различни. Уасабито расте във водата, а частта, която е потопена, прилича на корен, но това всъщност е стъбло му;
– поради малките количества, които консумираме от продукта, не можем да получим голяма хранителна полза от него, но е добре да знаем, че той има противовъзпалителни и антимикробни свойства. Освен това съдържа калций, калий и витамин С;
– уасаби пастата бързо губи вкуса си. Има опасност да се лиши от вкусовите си качества, ако остане непокрита дори само 15 минути. Поради тази причина е необходимо да бъде консумирана веднага;
- традиционно уасаби се настъргва на ренде, направено от кожа на акула, което има структура на фина шкурка.
Коментари