Крушата /заедно с ябълката/ е един от най-популярните плодове в света. Неслучайно легендарният гръцки поет Омир я възпява като Дар от боговете.
Гръцкия полуостров Пелопонес е наричан през II пр.н.е. страната на крушите. Там със сочния плод лекували гадене и морска болест.
В гръцката митология круши поднасяли като дар на две богини - Хера и Афродита, а в Древен Рим - на Венера, Юнона и Помона.
В света съществуват повече от 3000 сорта круши. В Европа плодът попада от Южна Азия около 1000 г. пр.н.е., а в Северна Америка - чак през 1260 година.
Сортът Анжу е създаден в САЩ през 1840 година, но най-популярният сега е Бартлет. В Европа същата круша е известна като Бон Шеритон или Уилямс.
Името Бартлет получава благодарение на Енох Бартлет от Бостън, който купува крушева градина и без да знае, че плодът си има име, започва да го продава, като му дава своята фамилия.
Азиатската круша започват да култивират в Китай през 1134 г. пр.н.е. Китайците я наричали Li и я смятали за символ на безсмъртието. Да се счупи или отреже крушово дърво там се приемало за лошо предзнаменование.
В китайския език fen li има 2 значения: да подариш круша и да се разделиш с нещо или някого. Затова не било прието да се дарява този плод, защото това водело до кавги и раздяла на влюбени.
Преди да се появи тютюнът, в Европа пушели навити на рулце листа от круши.
Дървесината на крушевото дърво е идеална за направа на кухненски съдове, тъй като не задържа миризми и петна и не пропуска вода. Крушовите чинии и прибори може да се мият в съдомиялни машини.
От дървесината се правят също мебели и музикални инструменти.
В старите арабски медицински трудове пише, че крушата лекува белодробни болести, бъбречни заболявания и сваля температурата.
Дори неразрязана, крушата издава необикновено нежен аромат. Колкото пo-зряла и по-полезна е тя, толкова по-силен е този мирис.
Плодът е полезен за сърцето, плюс това подобрява обмяната на веществата, помага при анемия и лекува ангина. Причината е в богатото съдържание на витамин А, В, Р и РР, както и на минерали, етерични масла, захари, фитонциди, флавоноиди, фолиева киселина.
Коментари