Може би на всяка една от вас, разхождайки се из модните бутици или преглеждайки лъскавите списания, ви се е искало идеално тяло на моделите и манекените. И неведнъж сте си напомняли, че трябва за тази цел трябва да приемате само полезна и здравословна храна. Например - киселото мляко.
Ето ви малко история на кисело мляко. Според една от версиите млякото произхожда от древните номадски племена, които съхранявали млякото в буркани от овчи и кози кожи, които не са били запечатвани херметически. И имайки контакт с различни микроорганизми, паднали в бурканите отвън, млякото се вкисвало.
Друга от теориите за възникването на киселото мляко е свързана с траките. Древна Тракия разполагала с плодотворна почва, богата растителност и тучни пасища. Заради всичко това се развило цветущо овцевъдство. Основното домашно животно на траките била овцата.
Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено, получили продукт известен като квасено мляко или "прокиш".
Все пак обаче родното място на съвременните кисело мляко се считат Балканските страни и най-вече България. В страната ни в продължение на много векове се е усъвършенствала технологията за производство на кисело мляко, което на Запад наричат йогурт.
Най-много кисело мляко се консумира във Франция. Според статистиката франзуците консумират до 14.5 килограма кисело мляко за една година. Средностатистическият германец пък яде около 14 кг., а шведът - 13.5. Руснаците са най-ниските консуматори на мляко със само 2.5 килограма годишно.
Киселото мляко има в състава си цял арсенал от ценни вещества и микроорганизми: протеини, мазнини (триглицериди), въглехидрати (лактоза и т.н.), минерали (фосфор, калий, калций, магнезий, хлориди), витамини (A, група B и т.н.).
Киселото мляко има имуностимулиращ ефект. То е ефикасно средство против диарии, запек и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболие, премахва махмурлук. А българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.
Плодовете, които се прибавят към киселото мляко, обикновено са консервирани или замразени. Това се налага, тъй като плодовите киселини, които се съдържат в свежите плодове, не се "разбират" добре с млякото.
Срокът на годност на киселото мляко е 3-14 дни.
Коментари