gotvach.bg»Статии»Любопитно»Безопасен ли е мухълът по хляба?

Безопасен ли е мухълът по хляба?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823362
мухлясал хляб
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
22.62 лв.
Виж ››

Повечето хора знаят, че пеницилинът се прави от мухъл. Когато върху храната се образува плесен, все ще се намери някой да каже: "Хапвай смело. Какво толкова? Това е пеницилинът."

Дали обаче наистина мухълът е безопасен за директна консумация? Отговорът е категорично НЕ, или поне не в хляба. Това не се отнася за някои специфични видове сирена, като Бри, Камамбер и Горгонзола, които се водят деликатес заради присъстващата в тях бактерия.

При много други храни, обаче, мухълът може да предизвика разваляне и да ги направи токсични и негодни за консумация. Трябва да се знае, че плесените са много и различни видове, а по-голямата част от тях са негодни за консумация.

Нека вземем за пример хляба, който присъства на трапезата на всяко едно семейство. Специалистите съветват да изхвърлите целия хляб, дори ако по него има само едно единствено петънце мухъл.

Причината се крие в гъбичките, които ние не виждаме, но те много бързо се разпространяват и обхващат целия хранителен продукт. Мухълът, най-просто казано, е вид гъбичка, която може да бъде зелена, кафеникава, черна, сива. Неприятната му миризма може да усетите още преди да сте опитали храната, която е поразена от него.

хляб с мухъл

От някои хранителни продукти може да бъде премахнат чрез изрязване, но това не се препоръчва при хляба. Дори и да махнете поразената филия, не си мислете, че сте се отървали от гъбичките. Те обичат топла и влажна среда и бързо се развиват в нея, като могат да останат невидими за човешкото око.

Консумацията на мухлясал хляб може да предизвика алергия, стомашни проблеми и дори да доведе до срив на имунната система. Тази плесен може да бъде не само токсична, но и дори канцерогенна.

Специалистите съветват да не се консумира хляб, който е бил в изпотена опаковка, тъй като затоплената и затворена среда е идеална за развитието на гъбички. Затова допринасят и изкуствените набухватели и консерванти, използвани при направата му.

Ако имате възможност, приготвяйте си домашен хляб с квас, в който е много по-малко вероятно да се "заселят" гъбички и е много по-здравословен и вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest