Какви са ползите от пиенето на топла вода?
Koje su koristi ispijanja tople vode?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви са ползите от пиенето на топла вода?

Какви са ползите от пиенето на топла вода?

ГабриелаГабриела
Иноватор
521k
Какви са ползите от топлата вода?

Ако започнете деня си, като изпиете чаша чиста топла вода, мастните натрупвания и токсините, циркулиращи в кръвта, се елиминират от тялото. Може да ви помогне при запушването на носа/гърлото, да облекчите запека и да подобрите храносмилането. Това е лесна тактика, за да засилите метаболизма си, да отслабнете и бързо да намалите холестерола.

Водата е наистина еликсирът на живота! До шестдесет процента от тялото ви е водата, която играе роля във всичко - от храносмилането и усвояването на хранителни вещества, до екскрецията.

Но изследванията показват, че топлата вода може да извлече тези ползи до няколко нива.

Край с натрупването на слуз

Проведено е проучване за ефекта на топлата вода, студената вода и консумацията на пилешка супа. Вижда се, че топлите напитки намаляват натрупването на слуз в носа, гърлото и стомашно-чревния тракт, като намаляват шансовете за растеж на вируси или бактерии на тези места. Пиенето на гореща вода спомага за подобряване на скоростта на носната слуз.

Засилва храносмилането

Топлата вода може да има лек вазодилататорен ефект, тоест причинява разширяване на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане; това, от своя страна, подобрява храносмилането. Тъй като температурата на стомаха ви обикновено е висока, пиенето на топла напитка заедно с храната ви помага да разградите храната по-лесно.

Проучване установи, че пиенето на топла вода помага на хората с нарушения на подвижността на хранопровода. Състоянието ви кара да регургитирате храната и затруднява преглъщането, а това може да се реши с не студена, но гореща вода. Топлата вода може да улесни преглъщането за някои хора.

Подсилва метаболизма

Пиенето на топла вода може да повиши телесната температура, което увеличава скоростта на метаболизма ви. Освен това помага на бъбреците и стомашно-чревния тракт да вършат по-добра работа. Това е добра новина за всеки, който се надява да засили метаболизма си или да отслабне.

Водата е удоволствие сама по себе си

Пиене на вода

Топлата вода не е полезна само при болки в гърлото или в зимен ден. Както се оказва, това всъщност може да ви накара да се чувствате добре по всяко време! Когато пиете гореща вода, рецепторите в устата, гърлото, червата и стомаха стимулират центъра на удоволствие в мозъка.

Знаете ли, че самото държане на топла напитка в ръцете ви може да ви направи по-приятелски настроен човек?

Повечето от нас естествено жадуват за комфорта на топлата напитка сутрин. Теорията е, че мозъкът ни обработва топлина в същата област, която обработва нашите преценки за други хора. Затова държането на топла напитка може да ви накара да мислите, че другите хора са „по-топли“.

Облекчава запека

Пиенето на топла вода облекчава запека

Хомеопатията препоръчва да се пие топла вода за всеки, който има проблеми със запека. Също така се препоръчва добавяне на мед или лимон към топлата вода, за да облекчите запека. Британската хомеопатична асоциация предлага да изпиете чаша топла вода веднага щом се събудите, преди да закусите - на гладен стомах.

Почиства и пречиства кръвта ви

Аюрведа, от друга страна, ви съветва да започнете деня си с пиене на топла вода, която е била държана в меден съд за една нощ. Предполага се, че това ще помогне за пречистване на кръвта и премахване на отпадъците. Медта има охлаждащ ефект върху черния дроб, а също така има свойства против стареене.

Освен това помага на тялото да остане хидратирано и да отделя отпадни продукти. Смята се, че загряването на вода ускорява всички телесни процеси.

Борба с проблемите със затлъстяването и холестерола

Вода

Чаша гореща вода, смесена с чаена лъжичка сок от лайм и чаена лъжичка мед, приета сутрин, се счита за полезна борба със затлъстяването и холестерола.

Традиционната китайска медицина също се застъпва за пиенето на топла вода за подобряване на храносмилането и поддържане на червата здрави. Вярват, че топлата вода също може да помогне за разграждането на мазнините в храната ви и да ви поддържа слаби.

За да консумирате топла вода по традиционния начин, дръжте една бутилка гореща вода под ръка през целия ден, като я заливате с чаени листа и пиете между храненията и когато огладнеете. Не я пийте веднага след хранене - изчакайте да мине малко време за най-добри ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest