Мненията за яйцата са противоречиви. От една страна, те са ценен питателен източник на протеини, от друга – източник на нездравословни мазнини, които могат да причинят здравословни проблеми.
Макар това да е така и яйцата действително да съдържат холестерол и наситени мазнини, когато се приемат в правилните количества, те се превръщат в истинска здравословна закуска или обяд.
Яйцата са източник на натрий, магнезий, калий, протеини, ниацин, фосфор, желязо, цинк, витамин D и витамин В, както и няколко полезни киселини.
Според последните проучвания, диетичният холестерол не крие риск за здравето или такъв от потенциални сърдечни проблеми, така че от тази гледна точка консумацията на яйца не е нещо, което би могло да застраши здравето ви.
Няколко факта за яйцата:
Едно яйце осигурява около 180-300 мг холестерол; той се съдържа единствено в жълтъка.
Яйчният белтък не съдържа холестерол. Препоръчителната доза холестерол на ден е около 300 мг.
Изводът е горепосочените факти е, че яйцата са полезни в умерени количества и не трябва да се прекалява с консумацията им.
Като част от здравословно и балансирано хранене се препоръчва прием на едно яйце на ден, 3-4 пъти седмично.
Яйцата, приготвени с бекон, рафинирано брашно, храни, с високо съдържание на захар, преработени продукти и такива, които има трансмазнини, могат само да навредят на здравето и да повишат риска от сърдечни проблеми и диабет.
Децата могат да консумират по едно яйце на ден, а хората, страдащи от висок холестерол, трябва да приемат не повече от три яйца на седмица.
Не трябва да забравяме, че това е продукт, особено препоръчван за хора, които спортуват активно. В основата на редица протеинови шейкове стоят именно те.
Освен това, яйцата са и част от множество диети, тъй като засищат бързо организма и елиминират чувството на глад за дълго време. Ето защо, не бихме могли да ги причислим твърдо към вредните храни.
Яйцата определено носят ползи за човешкото здраве, стига да ги консумирате в умерени количества!
Коментари