gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Какво наистина означава органично?

Какво наистина означава органично?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45683
Какво наистина означава органично?

Когато видите храни, козметика и почистващи продукти, обозначени като органични, това се отнася не само за самия продукт, но за това как се отглеждат и преработват продуктите или съставките му.

С две думи - биопродукти и други съставки се отглеждат без използването на синтетични пестициди, утайки от канализация, синтетични торове, генетично модифицирани организми (ГМО), биоинженеринг или йонизиращи лъчения.

С някои малки изключения, органичното месо, яйца и млечни продукти идват от животни, на които не се дават антибиотици или хормони на растежа.

Въпреки че терминът натурален може да се използва на всеки етикет на продукта без проверка от трети страни, продуктът трябва да бъде сертифициран, ако трябва да бъде етикетиран като биологичен.

Акцентът е върху фермерите, които използват възобновяеми ресурси и имитират природни екосистеми за опазване и поддържане на почвата и водите, без да замърсяват околната среда. Преработените органични храни също се държат на стриктни стандарти за поддържане целостта на биологичния продукт и неговите съставки.

Органично земеделие

Някои примери за биологично земеделие включват използване на компост, оборски тор и сеитбообращение, за да се поддържа почвата здрава по естествен начин. Здравословната почва помага да се поддържат растенията устойчиви на болести и вредители. Често срещана фраза, която характеризира биологичното отглеждане, е подхранвайте почвата, а не растението.

Културите обикновено се отглеждат според климата и биологичните фермери често отглеждат различни култури вместо една. Въпреки че биологичното земеделие не позволява използването на много опасни химикали, някои пестициди, получени от естествени източници, са разрешени за производство на храна, отглеждана по биологичен път.

Биологичното земеделие спомага за предотвратяване на ерозия на почвата и защитава местната дива природа, потоци и водоеми вместо конвенционалното земеделие, което може да навреди на местните екосистеми с химически торове и пестициди.

Органично (био)земеделие

Важно е да се отбележи, че биологичното земеделие насърчава хуманното отношение към животните. Биологичните животни имат достъп на открито и условията на живот се проверяват ежегодно. Органичният сертификатор оценява броя на животните на квадратен метър и декар и определя дали е подходящ за животните.

Както при всички органични операции, и те са обект на изненадващи проверки.

Има разлика и между органичните и свободно отглежданите животни.

Ако животно е на свободна диета, това означава, че има достъп на открито, но няма сертифициране на трети страни и няма изисквания по отношение на храненето, медицинските практики, хормоните и антибиотиците, както има сертифицирано с USDA Organic.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest