Както повечето храни, така и тортите са в своя пик на качество, когато са пресни. Това означава, че сервирането им в деня, в който са изпечени, винаги е най-добрият вариант.
Но понякога нямате друг избор, освен да изпечете (или купите) торта предварително. Или може би имате остатъчна торта, която не можете да довършите на първия ден. Така или иначе, трябва да знаете как да я съхранявате, за да сте сигурни, че тя ще остане свежа колкото е възможно по-дълго.
Не съхранявайте тортата в хладилника!
Първият и най-важен съвет, който може да ви бъде предложен, е, че когато става въпрос за торти, хладилникът не е ваш приятел. Ако сте свикнали да работите така, сякаш всичко, което се съхранява в хладилника, автоматично ще издържи по-дълго, тази идея може да ви изиграе лоша шега. Факт е, че торта, съхранявана в хладилник, всъщност може да загуби добрия си вид и вкус по-бързо.
Това е свързано с начина, по който молекулите на нишестето в брашното абсорбират водата, когато тестото е изпечено, и след това, веднага щом тортата започне да се охлажда, тези молекули се прекристализират или втвърдяват, изтласквайки водата навън и на повърхността от тортата, където се изпарява.
Накратко, охлаждането на тортата причинява този процес значително по-бързо, отколкото при стайна температура. Така че, не охлаждайте тортите си.
Това важи и за хляба, и всякакви други печива - всички те застояват по-бързо в хладилника.
Съхраняване на тортата за 1 до 3 дни
Ако планирате да изядете тортата си в рамките на три дни от момента, в който е изпечена, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да я държите на стайна температура. Това означава на плота, далеч от топлина и извън пряка слънчева светлина. Ако вашата торта е в кутия и планирате да я изядете в рамките на 24 часа, това е всичко, което наистина трябва да направите.
Ако мислите да държите тортата си по-дълго от това, можете да я оставите в кутията и да я обвиете с найлоново фолио, което ще запази тортата да изсъхне до три дни.
Ако вашата торта не е в кутия, акрилен капак за торта ще ви бъде полезен. Това е просто твърд, прозрачен купол с дръжка, който минава над тортата. Просто поставете тортата си в чиния, покрийте я с капака и я съхранявайте на плота до три дни. Можете да сложите кухненска кърпа над купола, за да пази слънчевата светлина далеч от нея.
Друг чудесен вариант е пластмасовият контейнер за съхранение на торта, който представлява две части, състоящи се от табла, върху която тортата се слага, и куполовиден плот, създавайки херметически уплътнител. Те също така са чудесни за транспортиране на торти.
Как да замразите тортите?
Ако трябва да съхранявате тортата си за повече от три дни, можете да я замразите. За разлика от съхраняването й в хладилника, замразяването на тортата всъщност е прекрасен начин да я запазите свежа, особено за по-дълги периоди.
Ако вашата торта е в кутия за хлебни изделия, просто увийте кутията в два слоя найлонова обвивка и я съхранявайте във фризера точно така.
Когато сте готови за сервиране, просто извадете тортата от фризера и я оставете да се размрази на плота. Размразената торта може да изглежда леко неугледно, но като цяло тортата ще бъде по-добра, отколкото ако я охладите или я оставите на плота за повече от три дни.
Ако сте изпекли тортени блатове и искате да ги приберете няколко дни преди да украсите, фризерът е идеален. Просто охладете отделните слоеве, след това два пъти ги увийте в найлонова обвивка и ги съхранявайте във фризера, където ще издържат в продължение на няколко седмици, до два-три месеца.
Когато сте готови да размразите и украсите, извадете блатовете от фризера и ги оставете да се размразят на плота, все още в опаковката си за 20 до 30 минути. Всъщност замразяването на блатовете като това да е дори и за една нощ, прави декорирането им много по-лесно.
Коментари