Спазването на строги диети в комбинация с редовни тренировки и упражнения доказано дава резултат в борбата с килограмите, но може да бъде наистина трудно.
Има обаче няколко ефективни начини за намаляване на телесната маса и за предотвратяване наддаването на тегло в бъдеще, които не включват подлагане на диети и тренировки. Ето кои са те:
1. Дъвчете бавно и внимателно
Мозъкът се нуждае от време, за да асимилира процеса на хранене и да установи, че сте приели необходимото количество храна, за да сте сити. Дъвчейки храната старателно, ядете по-бавно. В същото време приемът на храна е по-малък, но усещате ситост. Това е така, защото давате време на мозъка да разбере, че сте яли достатъчно.
Скорошно прочуване установи, че хората, които ядат по-бързо, са по-склонни да наддават на тегло, отколкото тези, които се хранят бавно.
2. Използвайте по-малки чинии, когато консумирате нездравословни храни
Едно и също количество храна може да изглежда малко като грамаж, когато е сервирано в голяма чиния, и обратно - да изглежда много, когато е в малка чиния. Винаги сервирайте нездравословна храна в по-малки чинии, за да изглеждат пълни, така подвеждате мозъка си да мисли, че ядете повече, отколкото всъщност е реалният обем на порцията ви.
3. Приемайте изобилие от протеини
Протеините имат мощни ефекти върху апетита, тъй като засягат няколко хормона, които контролират чувството за глад и ситост. Те намаляват глада и увеличават усещането за пълнота в корема и по този начин се ограничава приемът на калории. Сред богатите на протеини храни са пилешки гърди, риба, яйца, леща, киноа и бадеми.
4. Дръжте нездравословните храни далеч от погледа си
Съхраняването на нездравословни храни на достъпно и видимо място засилва глада и копнежа по тях, което ви примамва да ги хапвате честичко. Затова ги дръжте извън полезрението си, например в шкафа или килера, така че да не ви изкушават, когато сте гладни.
5. Яжте храни, богати на фибри
Консумацията на богати на фибри храни помага да се чувствате сити за по-дълго. По-специално вискозните фибри са особено полезни. Те убиват апетита и намаляват желанието за прием на храна. При контакт с вода образуват гел, който увеличава времето за усвояване на хранителните вещества и забавя изпразването на стомаха.
Вискозните фибри се намират само в растителни храни като боб, овесени зърнени храни, брюкселско зеле, аспержи, портокали и ленени семена.
6. Пийте вода редовно
Пиенето на вода около 30 минути преди хранене намалява глада и увеличава усещането за пълен стомах. По този начин ядете по-малко, тъй като нямате нужда от голямо количество храна и калории, за да сте сити. Това, разбира се, дава положителен резултат, водейки до загуба на телесна маса.
7. Хранете се, без да се разсейвате от електронни устройства
Хората, които се хранят, докато гледат телевизия или играят компютърни игри, губят представа какво количество храна изяждат и в повечето случаи преяждат. Тези допълнителни излишни калории се натрупват и оказват огромно влияние върху теглото в дългосрочен план.
Най-правилно е да се храните, без да се разсейвате от електронни устройства. Така ще успеете да се насладите на това, което консумирате, и ще дадете възможност на мозъка си да прецени правилно кога сте сити, без да се тъпчете излишно.
8. Спете достатъчно и избягвайте стреса
Що се отнася до здравето, хората често пренебрегват значението на съня и негативното влияние на стреса. И двете всъщност имат мощни ефекти върху апетита и теглото ви.
Липсата на сън може да наруши баланса на регулиращите апетита хормони лептин и грелин. Друг хормон - кортизол, се повишава, когато сте подложени на стрес. Това засилва чувството за глад и желанието за нездравословна храна, което води до по-висок прием на калории и неминуемо до покачване на излишни килограми.
Нещо повече - хроничното недоспиване и стресът могат да увеличат риска от няколко заболявания, включително диабет тип 2 и затлъстяване.
9. Елиминирайте сладките напитки
Сладките напитки като натурални сокове и различни газирани напитки, наричани още течна отрова, са свързани с повишен риск от наддаване на тегло и възникване на много заболявания, тъй като съдържат неподозирано количество захар.
Заместете ги със здравословни напитки като вода, кафе и зелен чай.
10. Сервирайте нездравословна храна на червени чинии
Една необичайна, но интересна и доста резултатна стратегия е да използвате червени чинии, когато сервирате нездравословна храна.
Проведен експеримент показва, че участниците в изследването са яли по-малко гевреци от червени чинии, отколкото от бели или сини.
Обяснението е просто. Първосигнално свързваме червения цвят със стоп сигнали и други предупреждения, което ни провокира да се въздържаме.
Коментари