gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За връзката между стреса и надебеляването

За връзката между стреса и надебеляването

За връзката между стреса и надебеляването
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Според данни на Американската психологическа асоциация трима от четирима американци са имали поне един симптом на стрес в рамките на една година. А според Европейската Агенция за Безопасност и Здраве 22% от европейците са изпитвали стрес в един или друг момент по различни причини - основно свързани с работата.

За съжаление, едно от последствията от стреса е натрупването на излишно тегло. Това може да се дължи както на нездравословен избор на храни, така и на реакция на тялото ви към повишени нива на някои хормони като например кортизол.

Какво се случва с тялото ни, когато е под стрес

Дори и това да не е забележимо в началото, стресът може да има ефект върху тялото ви. От стегнати мускули и главоболие, до чувство на раздразнение, претоварване и чувство за липса на контрол, стресът се отразява на вашето физическо, психическо и емоционално здраве.

В много случаи ще почувствате последиците от стреса веднага. Но има и други начини, по които тялото ви реагира на стрес, като наддаване на тегло, което може да отнеме известно време, преди да забележите.

Според учени нивата на кортизол се повишават като подготовка на тялото ви да се отбранява срещу агресора. Кортизолът, хормонът на стреса, се освобождава от надбъбречните жлези и се увеличава в отговор на заплаха. Когато тази заплаха отпадне, нивата на кортизола се връщат към нормалното.

Стрес

Ако стресът обаче е винаги налице, можете да се достигне до пренасищане с кортизола, а той е важен стимулатор на апетита. Ето затова и много хора реагират на стреса, като се обръщат към храната. А храна, погълната, когато все още сме под влияние на стрес, се депозира в тялото ни, но не се превръща в енергия, т.е. кортизолът има функцията да забавя метаболизма ни.

Според проведено изследване между жени-участнички, онези, които са се хранили по време на стрес, изгарят 104 по-малко калории. Изследването е проведено по следния начин. Проведени са интервюта с жените в групата относно стресови събития в живота им. След това им е дадена храна, богата на мазнини.

След приключване на храненето, жените е трябвало да носят маски, които измерват метаболизма им посредством вдишванията и издишванията. Резултатите не само показват забавен метаболизъм, но и завишени нива на инсулин. Тези 104 неизгорени калории, които може и да изглеждат малко, могат ада доведат до 11 килограма повече на година.

Рисковете

Когато стресът достигне пик или стане трудно да се управлява, могат да настъпят по-сериозни дългосрочни последици за здравето. Депресията, високото кръвно налягане, безсънието, сърдечните заболявания, тревожността и затлъстяването са свързани с нелекуван хроничен стрес. Рисковете, свързани с наддаването на тегло, включват:

Стресът и надебеляването са свързани

- по-високо кръвно налягане;

- диабет;

- сърдечно заболяване;

- инсулт;

- репродуктивни проблеми;

- намаляване на белодробната и дихателната функция;

- увеличаване на болката в ставите.

Освен това има данни за връзка между затлъстяването и някои видове рак, като рак на панкреаса, хранопровода, дебелото черво, гърдата и бъбреците.

И накрая, вашето психично здраве може също да пострада. Увеличена тревожност или депресия могат да се появят и когато неволно наддавате на тегло.

Диагноза

Единственият начин да установите дали качвате килограми заради стреса, е като отидете на лекар.

Как да намалим стреса

Консултация с лекар при стрес

Стресът засяга всички нас в един момент. Някои хора могат да го изпитват многократно на ден, докато други могат да го забележат едва когато започне да пречи на ежедневните им задачи. Когато се чувствате стресирани, има няколко малки стъпки, които можете да направите, за да се успокоите, а именно:

- упражнявайте от 20-30 минути;

- излезте на открито и се насладете на природата;

- дайте на тялото си здравословна храна;

- направете 10-минутна почивка с йога;

- помолете семейството си за помощ;

- практикувайте медитация;

- слушайте музика;

- прочетете книга;

- лягайте си един час по-рано;

- прекарвайте време с домашния си любимец, а ако нямате, вземете си;

- практикувайте 10 минути дълбоко дишане;

- откажете се от кофеина и алкохола.

Лечение на стрес

Посетете лекаря си и се консултирайте с него. Освен гореизброените стъпки може да посетите диетолог, специализиран в тази област, с когото да разработите план за балансирано хранене. Може да се наложи и работа с терапевт или психолог, които да ви помогнат с начини за управление на стреса. В най-лошите случаи може да се достигне и до необходимостта от медикаментозна терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest