gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кофеинът в зеления чай

Кофеинът в зеления чай

Кофеинът в зеления чай
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Зеленият чай е популярна напитка, известна с ползите за здравето ни. Напитката намалява риска от сърдечни заболявания, бори хроничното възпаление, подпомага борбата с излишните килограми, намалява риска от развитие на някои видове рак, освен това е пълен с антиоксиданти и на практика не съдържа калории. Точно както черния- и зеленият чай сдържа определено количество кофеин, което може би е притеснително за някои хора.

Кофеинът всъщност е естествена съставка, която се намира в листата или зърната на над 60 растения, сред които и листата на чаеното дърво (от което се произвежда чай). Той представлява вид стимулант за централната ни нервна система, който бори умората и ни прави по-концентрирани. Доказано е, че той има много ползи за здравето ни. Някои хора обаче проявяват чувствителност към него и предпочитат да го избягват.

В чаша зелен чай (около 250 мл) се съдържат около 35 мг кофеин. Количествата обаче варират – според времето на ферментация на чаените листа, както и според вида на растенето. По-старите листа например имат по-малко кофеин. Обикновено повече кофеин се съдържа и в чая на пликчета, а този на листа е по-слаб. Значение има и варенето: колкото по-дълго варите напитката си, толкова по-силна ще е тя.

Важно е да знаете, че кофеинът в зеления чай всъщност не е никак много.

Чаша инстантно кафе например съдържа между 30 и 180 мг кофеин;

Зелен чай

Чаша еспресо – между 240 и 720

- Черният чай – между 25 и 110;

енергийните напитки – между 72 и 80 г (всички количества са за 250 мл).

Вероятно тези стойности нямат значение за вас. За да ги вкараме в контекст, трябва да знаете, че безопасната дневна доза за възрастни е около 400 мг кофеин дневно, или 6 мг на килограм тегло.

Препоръчително е това количество да бъде разделено на 2 пъти по 200 мг или на по-малки дози. 200 мг кофеин обаче са повече от 4 чаши зелен чай. Това означава, че сравнено с останалите кофеинови напитки зеленият чай е с най-ниско съдържание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest