Малтозната или малцовата захар е вид естествен дизахарид, съдържащ глюкозни остатъци.
Голямо количество малтоза (малцова захар) присъства в покълналите зърна от ечемик, ръж и други зърнени култури.
Освен това учените успяха да открият малцова захар или малтоза в цветен прашец на някои растения и в зеленчуци като домати. Малтозата (малцовата захар) има уникални свойства, които позволяват на продукта лесно и безпроблемно да се абсорбира от живия организъм. Те позволяват на продукта напълно да се разтвори във вода.
Към това може да се добави и точката на топене на малтозата - 108 градуса и интересен сладък вкус.
Човечеството научи за съществуването на малцовата захар много преди да може да ѝ даде научна обосновка. Например в Япония отдавна е обичайно да се събира сладкото вещество, секретирано от нишестени сортове ориз и просо. Но да определят химичните процеси, които дават този уникален продукт, хората успяха съвсем наскоро.
Трябва да се отбележи, че малтозата има по-малко сладък и пълноценен вкус, отколкото има например захар от цвекло или тръстика.
Независимо от това тя спечели уважението на потребителите и производителите на храни и се използва широко в различни сладкарски и кулинарни области.
Малцовата захар е особено актуална при производството на бебешка храна, което се дължи на не толкова сладкия вкус в сравнение с подобни продукти.
Малтозата обикновено се добавя към диетични продукти. Според учените това вещество е много по-полезно от най-известните заместители на захарта като фруктоза или захароза. Малцовата захар е отлична за направата на сиропи, които впоследствие се използват в печенето и сладкарството.
Най-често малцовата захар може да се намери в хлебчета или сладки бисквитки. Този продукт се добавя и към сладолед, кулинарни смеси за домашни сладкиши и палачинки, зърнени храни и др. Често в храната малтозата играе ролята на естествено багрило.
На нейна основа се произвежда меласа.
В момента не е открита видима вреда от малтозата, въпреки че има доказателства, че злоупотребата с продукти с нейното съдържание може да повлияе неблагоприятно на здравето.
За да сведете до минимум тази вреда, трябва внимателно да следите диетата си и да обърнете внимание на състава на закупената храна.
Коментари