Можете да се подготвите за сезонна епидемия или пандемия, като увеличите и осигурите собствената си неспецифична защита срещу различни патогени. Най-лесният и в същото време много ефективен начин е да ядете лук и чесън ежедневно.
Всички знаят, че тези растения съдържат летливи вещества, безпощадно унищожаващи патогенните микроби. И това се случва не само в устната кухина, но и в червата, допринасяйки за елиминирането на дисбиозата.
Със значителни количества редовно изяден лук и чесън, можем да се предпазим от чревни паразити.
В лука и чесъна има много витамин С, което създава защита на лигавицата не само от грипни вируси, но и от много други вредни бактерии. Между другото, този витамин не може да се предозира с храна (значителните му дози допринасят за активирането на надбъбречните жлези и потискането на имунитета).
Но сред микроелементите, които съдържат лукът и чесънът, най-важен е селенът. Той е мощен стимулант на имунитета и антиоксидант. През последните години бе установено още едно много важно свойство на селена. Ако той липсва в организма, човешкото тяло е по-уязвимо от всякакви вируси.
Един от най-лесните начини за консумация на чесън е да го прекарате през месомелачка заедно със свинска мас. Пропорциите зависят от вашия вкус. Такъв терапевтичен и профилактичен продукт може да се намазва върху хляб или да се добавя към ястия.

Ако някой се страхува от висок холестерол, може да накълца чесъна и да добави растително масло. Полезно е да вдишвате изпаренията на чесъна и лука - така ще поемете полезните летливи вещества, които те съдържат.
Все пак не забравяйте, че изолацията е най-препоръчваният метод за ограничаване на пандемията - придържайте се към тези превантивни мерки и се наслаждавайте на вкусни ястия, подправени с тези ползни растения, докато си стоите у дома.
Коментари