Честата употреба на голямо количество готова храна води до ракови образувания при жените, твърдят диетолози. В последните години, когато ежедневието ни става все по-забързано и забързано, представителките на нежния пол намират все по-малко време за готвене.
Съвременният човек като цяло не успява да се храни с пълноценни ястия с обмислено количество калории и съдържание на захар и скорбяла. Според диетолозите най-здравословната и пълноценна храна включва консумация на зеленчуци и месо най-вече.
Тяхното приготвяне обаче отнема доста време. Което принуждава съвременното домакинство да използва по-често на трапезата си полуфабрикати.
64 500 души са участвали в изследване на шведски учени. В края те стигнали до извода, че между употребата на висококалоричните продукти от бързото хранене и развитието на ракови заболявания при жените, има пряка връзка. Става въпрос за рак на матката, гърдата, кожата, задстомашната жлеза.
Обяснението на учените е, че полуфабрикатите и продуктите за бързо хранене са с по-високо съдържание на захар. Тя бързо се натрупва в тъканите и кръвта, и води до стимулиране на растежа на раковите клетки.
При жените на възраст над 49 години рискът от развитието на рак на гърдата е няколко пъти по-висок в сравнение с по-младите представителки на прекрасния пол, твърди BBC.
Преди няколко дни и експерти от Световния фонд за изследване на рака предупредиха, че консумирането на полуфабрикати, бързоразтворими супи, пакетирани и замразени храни води до здравословни проблеми.
Лекарите са категорични, че типичната американска диета, съдържаща прекалено много сол и наситени мазнини, и бедна на фибри, увеличава риска от хипертония, мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания.
Полуготовите супи например имат високо съдържание на сол, което се свързва с редица здравословни проблеми. Максималното препоръчително количество на приеманата сол за един ден е 6 грама. Много место обаче тези супи съдържат двойно или тройно количество сол.
Коментари